Sunday, 24 March 2013

Realiti SPM Victims..assalamualaikum dan salam sejahtera..

fine.. kita sedia maklum, result SPM 2012 sudah pun keluar pada hari khamis yang lalu, bersamaan 21 mac 2013.. jadi, sekolah kami, keputusan yang paling tinggi ialah, 7A4B.. tambahan pula, my cousin dapat 9A1B.. benda tu memang menggembirakan.. namun, apakah perasaan SPM candidates?? DEBAR.. GABRA... TAKUT.. apa indanya, semua befikir.. bolehkah aku ni?? boleh harapkah aku ni?? apaaalah nasib aku ni?? percayalah.. semua ayat ni, kekal menerawang di kotak pemikiran kami semua.. kami tahu kelemahan kami.. sampai sekarang pun, majoriti masih samar memilih bidang cita-cita.. termasuklah saya sendiri.. 


dengan keadaan masa yang fix.. kami terpaksa curi masa dan berkorban masa untuk study sendiri..ya, memang menguji.. namun, setiap kejayaan bermula dari keperitan..

tapi,walau apa jua keadaan sekalipun, kekallah berpegang teguh kepada Allah... 


see? we never knew.. kita inda pernah pun tahu bagaimana kasih sayang Allah kepada kita.. Allah mengetahui setiap hamba-Nya.. 

perkara yang mesti dititik beratkan untuk menjadi insan yang berjaya, ialah :

1. mencari keredaan ibu bapa..
ingatlah kawan-kawan, keredaan ibu bapa adalah benda yang paling penting dalam kehidupan... 
rasuallah S.A.W bersabda : sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan ibu bapa, kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa..
lihat, betapa mulianya kedudukan ibu bapa di sisiAllah.. hinggakan ingin membuat keputusan untuk hambanya pun, mesti mendapat keputusan dari ibu bapa dahulu...

2. mendekatkan diri kepada Allah..
put our trust on Allah.. Allah knew, and always knew, the best for us.. why not we trust to our creator ??

3. menghormati orang sekeliling..

4. menumpukan sepenuh perhatian semasa guru mengajar.. JANGAN TIDUR !!


p/s : sebenarnya.. aku buang boring... so, harap-harap kita dapan manfaat untuk pembacaan kali ni... terima kasih..:: notahati-siiparasit ::No comments:

Post a Comment

okey, aku tahu yang inda ramai orang akan komen di sini.. by the way, thanks.. tapi, tolong pastikan, no harsh word yaa..