Friday, 14 June 2013

Refleksi diri..



assalamualaikum warahmatullah..

aku tetiba mau post something malam ni.. padahal tu aa,, ada projek addmath yang menunggu aku dengan penuh setianya.. 

sebenarnya, lama lah sudah aku inda sembahyang maghrib berjemaah di rumah.. di iskul pun jarang-jarang.. jd, tadi join lah sembahyang berjemaah di rumah.. jadi, aku ada adik yang kecil, baru empat tahun.. dia pun join juga solat.. apa-apa aktiviti gerak-gerak, macam rukuk ka, sujud ka, dia pok buat sound lagi, " ngeet, ngeet, " pulok budok ni.. tropot inda khusyuk tau ni orang..     

haa.. yang duduk di tengah tu,, dia lah tu.. sorry lah, aku teda gambar dia pun.. ini pun pi curi dari kazen..

bila tersedar dia macam tu, aku terkenang balik masa aku sebaya dia.. yalah, budak kecik atau adik-adik kita ni, zaman silamkita.. kita pernah jadi dorang, pernah jalani kehidupan diusia itu.. yalah, adaka orang keluar ja dari perut terus 20 tahun?? tiada kan..

aku ni anak first.. so, dulu memang rajin lah join orang pi solat.. bila mama aku pi solat, aku join, bapa aku pi solat, aku join.. padahal inda tau bacaan pun.. asal nampak karpet ka, kain ka, yang kaler merah,, directly aku sujud.. alasannya, sejadah bapa aku kaler merah.. lepas tu kan, biasa lah, bila solat, sometime, 'sss' sound terkeluarkan, bagi perempuan.. itu pun depend dari orang tu juga lah.. jadi aku pun dulu, dengan penuh gagah dan semangatnya, pi buat tu bunyi.. mengapakah teruk betul insan yang sorang ni??

aku sedar, mama bapa aku, sudah didik ilmu agama tu dalam diri aku.. dorang sudah jalankan amanah dorang untuk mendidik aku.. tinggal aku saja, mau amal atau inda.. aku anak first, patut jadi contoh tauladan dan ikutan.. jadi, kalau mau berjaya, kena lah solat.. kenapa? ada disebut dalam azan..
maksudnya : marilah menunaikan solat, marilah menuju kejayaan. 
kenapa solat didahulukan sebelum berjaya? membuktikan, kalau kita solat, kita akan berjaya.. Allah akan ada bersama hambaNya.. inda kira masa susah mahupun senang..
Allah berfirman : andai hambaKu bertanya akan aku.. katakanlah, aku dekat..
mungkin, ada yang tertanya, aku solat juga pun, inda pun success?!! cuba lihat dari sudut lain.. mungkin, kita ada buat silap di mana-mana.. mana tau kita ada sakitkan hati orang.. lepas tu, orang tu berdendam dengan kita.. cuba kita buat refleksi diri.. ya lah, hablu minallah, wahablu minannas kan.. atau Allah sengaja menguji kita.. sebab, Allah inda akan menguji hambaNya melebihi kemampuannya.. Allah kenal kita, zahir dan batin.. Allah tahu kelemahan kita.. janganlah kita mau sombong dan angkuh di dunia ni.. dunia ni pun, Allah yang punya, pok gagah lagi.. dunia yang tidak kekal dikejar-kejar, akhirat yang pasti ditinggal-tinggal.. kalau Allah mau tarik nikmat dunia ni, Allah boleh tarik saja.. dunia ni, bukan apa-apa pun.. nikmat dunia ni, sikit saja kalau mau dibandingkan dengan nikmat syurga..


jadi, kembalilah ke pangkal jalan.. sentiasa buat refleksi diri di mana-mana pun kita berada.. apa-apa di keliling kita, mampu buat kita sedar kadang-kadang.. kita ja yang perlu sedar.. semua tu bermula dari diri sendiri.. 


p/s : aku cuma kasi keluar isi hati aku.. moga kita dapat manfaat dari pembacaan kali ni..



:: notahati-siiparasit ::