Friday, 19 July 2013

kenapa ?

REMINDER : this post is an expression of a depressed student with her school management. don't spread it. it is just as a place to convey feelings that had long been dormant by all of us..

assalamualaikum pembaca..

firstly, minta maaflah atas penggunaan english yang buruk tu.. I'm just a beginner..

oke, direct lah kn...  kami ni, budak-budak SPM sangat stress.. kenapa??
kami sangat kena push oleh guru-guru untuk belajar.. oke, practices make perfect.. but, this time, it is killing..
just bayangkan, kami ni budak asrama.. kami berdikari.. cuci baju sendiri, iron baju sendiri, main nya kami buat semuanya sendiri.. kami inda kisah kalau cigu mau buat kelas untuk upgrade resault kami.. tapi, kali ni memang labih sudah ni..

BAYANGKAN . . .

persekolahan bermula , 6.50 pagi.. mesti  ada di tapak perhimpunan jam 6.30 pagi..
berakhir jam 4.00 petang..
tapi sekarang ni puasa, jadual diubah lah sikit.. kami rehat dalam 10 minit.. tapi, kadang-kadang ada juga cikgu yang ambil masa rehat kami.. ya laaa,,, puasa kannn....
untuk hari isnin, kami belajar sampai 3.00 petang.. tanpa henti..
tapi untuk hari lain, kami berhenti sekejap jam 1.00petang untuk solat.. lepas tu, 1.30, sambung klas lagi.. belum lagi kalau ada cikgu yang mau buat kelas.. ada juga tu sampai jam 4.00 petang..

oke, sebenarnya, guru-guru ambil masa petang dan malam kami.. malam lepas terawih pun kami ada kelas.. sampai jam 10.00 mau tau jadualnya.. full betul-betul full...  kerja rumahyang kena bagi lagi banyak.. kadang-kadang kamibuat kerja rumah tu sampai pagi.. inda tidur..

mari tengok jadual kelas kami..

PETANG :

  • isnin : b. melayu
  • selasa : kimia
  • rabu : sejarah
  • khamis : matematik
  • jumaat : p. syariah islamiah
MALAM :

  • ahad : biologi
  • isnin : fizik
  • selasa : english
  • rabu : b. arab
  • khamis : add math
p. al-quran dan assunnah, ambil masa kelas sivik.. terpaksa.. tiada ruang sudah.. semua mau berebut..

tapi, syukur alhamdulillah, ada juga cikgu yang masih faham kami.. dia ajar kami sikit. lepas tu, masa yang lebih tu, dia biarkan kami belajar sendiri.. orang mungkin senang lah cakap.. tapi, orang inda rasa apa yang kami rasa.. penat kami lain...
mungkin, sekolah menengah biasa, yang bukan asrama, dorang kelas sampai jam 5.00 petang.. tapi, dorang masih ada masa malam untuk dorang belajar sendiri.. masa malam dorang, tiada orang ambil.. dorang yang manage sendiri.. dorang yang fix sendiri..
kami ni,,, tiada masa untuk belajar sendiri.. buat kerja rumah saja memanjang.. orang senang lah cakap, kerja rumah pun latihan kan?.. tapi kerja rumah dan buat latih-tubi sendiri, lain.. ada beza.. bayangkan, buku latih-tubi kami, masih cantik lagi.. belum ada masa mau buka buku lain..

pernah lagi satu kali tu, guru-guru berebut mahu masuk kelas kami..

kita yang belajar, menggunakan tenaga yang sangat banyak.. sebab  tu lah kita cepat penat.. kadang-kadang mengantuk di kelas.. belum kira lagi yang inda cukup tidur..

aku ni, di sini, cuma mau cakap, bertimbangrasa lah wahai manusia.. bukan apa, kami ni manusia.. bukan robot.. kami boleh penat.. cikgu suruh kami belajar, tapi cikgu sendiri inda bagi kami masa untuk belajar sendiri.. kadang-kadang kita perlu masa untuk diri sendiri...

guru - pelajar

kenapa tidur saja ni? tidur saja kerja kau di kelas...!
penat bah cigu.. semalam buat homwok..
penat! buat homwok! alasan ja memanjang..


~

cigu, kenapa kami kena push?? kenapa guru-guru inda bagi kami masa untuk belajar sendiri?
sebab guru-guru mau buat yang terbaik..
tapi yang penatnya kami.. kami yang belajar.. masa persekolahan kita start terelampau awal... 
namanya juga belajar..

orang senang ja cakap.. senang ja atur kami.. dorang pernah tau ka macam mana kami di asrama..? dengan bilangan warga yang ramai..dengan suasana dorm yang bising, menyukarkan kami untuk belajar.. bukan kami inda mau belajar.. tapi kamisudah terlalu penat.. sehinggakan masa yang terluang tu kami guna untuk tidur, untuk rehatkan otak.. 
bayangkan. guru-guru inda berhanti masuk kelas.. kami terpaksa switch cepat-cepat otak kami untuk pelajaran baru yang cabangnya berlainan.. contoh, bahasa arab, lepas tu kimia.. kan lain tu cabangnya.. 

dont | via Tumblr


keep praying for us.. SPM is chasing us.. running faster than we expected.. while the teachers, didn't understand what do we feel right now.. fortunately, we still have several teachers that still understand our serious condition and friends who always supporting each other.. 
sometimes, this condition is unbearable.. and it leads us to break school rules that very burdening us.. 

English Quotes シ | via Facebook

p/s : thanks for the reading.. aku cuma mau meluah rasa hati yang sudah lama terpendam dan tidak tertanggung lagi.. maaf atas post yang tidak berfaedah ini...


notahati-siiparasit

No comments:

Post a Comment

okey, aku tahu yang inda ramai orang akan komen di sini.. by the way, thanks.. tapi, tolong pastikan, no harsh word yaa..