Friday, 30 August 2013

SPM is chasing us..

kalau malas mau baca, tolong baca paragraph last saja.. sebab aku betul-betul minta tolong ni.. serius ! aku amat mengharapkan kamu semua..

so, readers.. this blog kinda dusty right now.. seriously, I didn't have any idea about - what to right.. ahhh, cakap inda mau post apa-apa.. busy mau SPM konon.. tapi betullah, aku sekarang ni sangat-sangat mau post benda ni..

so,since aku ambil science stream, aku mau terukanlah jadi doktor or something that related with biology.. as I am really love bio..

aku buat sendiri tu.. well, aku memang suka buat benda-benda begini..

okey, aku memang suka bio, tapi aku lemah kimia.. moreover, kami belajar bio, kimia dan fizik, even addmath dan math, dalam bahasa melayu.. memang orang anggap senang.. tapi, cuba fikir.. kami belajar sains dan math dalam bahasa inggeris dari kami darjah satu.. so, kami mengalami kejutan budaya.. kami susah mau kenalpasti formula.. terutamanya, fizik.. even kimia, kami inda dapat faham apa itu jirim dan jisim.. kami memang sangat-sangat dalam masalah masa kami form 4.. kami susah mau biasakan diri.. sedangkan, masa kami ada cuma satu tahun sebelum ambil SPM.. 

so, I decided to release it.. aku inda jadi mau jadi doktor.. aku mau jadi cigu ja lah.. simple.. lagi pun, aku sesuai apa kalau aku jadi cigu.. guru yang bagus, ialah pelajar yang inda skema.. sebab dia faham pelajar dan  tahu macam mana mau handle pelajar yang bermasalah.. mau jadi cikgu apa?? aku minat Bio, tapi inda pandai kimia.. aku minat BI dan sejarah.. sdo, aku haraplah aku boleh jadi cikgu BI.. mun inda pun, cikgu sejarah pun jadi.. tapi, sebagai guru sejarah, aku perlu ada ilmu yan g banyak supaya dapat jawab soalan  pelajar.. sebab, kekadang pelajar mahukan lebih dari yang ada dalam buku teks.. bukan apa, saya ni orang yan g macam tu.. banyak tanya, cikgu marah lah pula, sebab pertanyaan tu over dan tiada dalam silibus.. 
jadi, tips nya, kita mesti up-to-date.,.  kita mesti banyak ilmu.. ;lagi pun, yang buat aku mau jadi cikgu ni,aku teringat satu ayat, we will never guess when the teachers' influences could end.. aku terbayang ayat tu..  

itulah, kalau aku jadi cikgu, aku akan buat learning is something fun and enjoyable.. aku inda kisah lah aku mau jadi cikgu apa, yang penting, aku boleh terus bagi ilmu aku.. dorang boleh belajar dan kenang jasa aku.. aku akan jadi cikgu yang ngam sama pelajar.. supaya aku dapat faham pelajar.. aku inda mau pelajar takut aku.. aku mahu pelajar hormat dan sayang aku.. mungkin aku bukan lah pelajar yang baik, tapi aku akan cuba hormat dan kenang jasa guru.. even kadang-kadang cikgu tu yang inda puas hati sama aku.. apa boleh buat kan, sudah orang inda suka, kita boleh buat apa jua.. 

bila aku jadi cikgu, aku inda akan pilih kasih.. aku akan terus mengajar walaupun aku boleh nampak yang pelajar tu memang inda suka subjek aku.. tapi aku akan cuba buat dia suka subjek aku.. melaliu pengalaman, guru yang bagus, melahirkan pelajar yang bagus.. aku akan bantu pelajar aku yang bermasalah dalam subjek aku.. kalau masa trial, aku inda akan sesekali karit markah.. sebab aku tahu, dorang perlukan keputusan yang baik untuk dapat scholarship dansebagai pemangkin.. bila trial dorang mampu buat, dorang pasti mampu buat masa examyang sebenar..

aku akan percaya murud aku.. supaya dorang boleh letak kepercayaan dorang tempat aku.. sikit-sikit, aku mampu mengubah pelajar yang bermasalah menjadi seorang bintang.. aku inda mahu pun pujian, aku cuma mahu lihat ada juga diantara pelajar aku yang mampu melanjutkan pelajaran dalam bidang yang aku ajar dorang.. 

panjang ni bah aku punya hope.. jadi cikgu pun belum.. even SPM pun belum start.. 

so, doa kan lah aku dapat kerjaya yang sesuai dengan aku.. 

dalam duka tu, ada satu ayat yan g terlakar di kepala ku.. 
lift your dream to the highest stake.. a dream that crushed, could make the whole future doom..
 entah lah kenapa aku boleh tepikir tu..

tapi sekarang, aku ada masalah ni!! serius!!
aku sudah daftar matriks, tapi aku belum print out benda tu.. aku pi view application UiTM.. tiba-tiba lah pula, laman matriks tu binasa.. jadi aku belum sempat print out!! so please, anyone, bagi aku cara print out benda tu.. bukan apa, benda tu bahan bukti dan ada number pin baru mungkin.. yang starting nya, HD . . . . aku inda hafal nombornya.. bukan apa, aku memang mau print, tapi aku pi view tempat lain.. dan sekarang aku teramatl;ah sangat stress.... TOLONGLAH AKU... apa-apa, komen ja sini.. tapi, aku inda pasti lah pula bila masa lagi aku boleh buka blog.. sebab aku ni budak asrama.. so,, please... ini penting ni untuk masa depan negara.. ( ceh, perasan laku jua si teah ni ) tapi aku memang betul-betull minta tolong....

terimakasihsebabsudibaca,sengajabuatbegini,biarblankorangmembaca..TQVM..


notahati-siiparasit