Friday, 13 September 2013

Aku Mahu Jadi Cikgu (^_^)\/

assalamualaikum..............

25+ Beautiful Yet Inspiring Typography Design Quotes | Best Poster Collection

aku memang mau jadi doktor, tapi aku inda minat kimia.. jadi benda tu sangat menyukarkan aku.. aku suka biologi, aku suka fizik, but,  aku sangat rasa kimia tu susah.. look, susah mau cari bidang kerjaya aku ni.. mau tau kenapa aku inda minat kimia, sebab bagi aku, kimia tu menipu.. kita mana boleh nampak atom.. kenapa dorang suka hati mau cakap atom tu ada jusim..

satu hari, masa exam biologi.. kawan , aku , cikgu .
hish! aku inda suka bio! bio inda logik, mengarut..
kenapa pula? bio real apa? badan kita, keliling kita... daripada kimia, menipu..
mana ada, kimia lah yang paling best.. kimia logik apa..
logik nya di mana? meliat ko atom atu?
hish! fizik lah yang paling inda logik..
haah??!
ya la, ada kamu nampak daya tu..? oooo,, tuu naa daya...
hahahah.. ngam, jua kan?

kesimpulannya di sini, semua tu datang dari minat kita sendiri.. kalau kita minat, kita tetap rasa benda tu logik.. jadi, jangan marah aku sebab aku inda suka kimia.. 

aku suka addmath, tapi inda suka maths.. mathematics makes me sick.. pernah kau terbayang orang yang macam ni wujud? aku masuk aliran sains pun, sebab aku mau kenal addmaths.. aku memang sangat suka addmath.. tapi, aku memang lemah maths pun dari dulu.. aku inda pernah ada buku rujukan maths.. tapi, sebab aku mau SPM, aku akan beli.. belum beli pun, tapi pasti akan beli.. PASTI.. orang selalu blank, 'kenapa bah si teah ni inda suka maths? padahal maths lagi senang..' itu lah, semua tu datang dari minat.. aku inda nafikan, aku memang minat addmaths.. aku memang inda brapa minat dengan meths.. dari aku sekolah rendah lagi.. tapi, aku inda tau lah keajaban apa tu yang buat maths aku A masa PMR.. syukur alhamdulillah.. berjumpa juga aku dengan addmaths tu.. kamu bayangkan lah, markah exam aku, addmath lagi tinggi dari maths.. 
tapi, disebabkan aku inda minat maths, aku tau aku tiada harapan mau sambung study aku dalam bidang addmaths tu.. so, aku lepaskan sajalah addmath, dan cuba kurik minat aku yang lain..

aku mau jadi cikgu BI.. ambil TESL.. tapi, banyak saingan..
then, aku jumpa! aku minat sejarah..! actually, aku ni jenis orang yang minat fakta.. ya ka?? whatsoever.. jadi aku rasa aku patut jadi cikgu sejarah.. sal;ah satu benda yang mendorong aku mau jadi cikgu sejarah ialah, cikgu yang ajar kami tu, cepat marah dan susah mahu dibawa bergurau.. bawa bergurau sikit, kami dituduh memerli.. what??! biasalah, budak-budak.. tambah lagi kami ni budak asrama, memang suka betul main sama cikgu-cikgu.. guru lain boleh pula dibawa main..
hari tu, kami belajar pasal perang dunia.. so, bermulalah dari....
cikgu, NKVD tu apa?
NKVD?
ya.. saya dengar, NKVD tu ada kaitan dengan Soviet Union.. tapi inda berapa sure lah apa benda ni sebenarnya..
di mana kau jumpa? ada dalam buku?
tiada.. tapi saya mahu tahu..
oohh.. tiada dalam silibus lah kan..?
tiada..
bah, inda payah lah tau.. lagi pun, kamu ni bukan betul-betul mahu tanya tu, kamu mahu perangkap cikgu kan..?
@#$%^&*!!!!!!!

ni lah yang susah ni.. budak betul-betul mahu belajar, diabai begitu saja..?? tapi terima kasih lah juga sama tu cikgu.. pasal dia buat aku begitu, semangat aku mahu jadi cikgu tu disuntik.. macam ada venom ni yang masuk.. aku mahu jadi cikgu sejarah.. aku akan didik pelajar aku, supaya dorang ada minat dengan sejarah.. aku akan cuba cari kaedah pembelajaran yang menyeronokkan untuk belajar sejarah.. ya laahh,, hakikatnya, ramai orang tidur masa subjek sejarah.. tapi bukan  aku lah.. aku minat sejarah.. I will influence them as much as I could.. aku inda akan biarkan dorang senasib dengan aku.. kalau dorang tanya, aku akan jawab semampu aku.. kalau aku inda tau, aku akan cuba cari di internet atau di mana-mana sumber rujukan..  aku inda akan biarkan dorang ni buta sejarah.. 
even ada orang cakap sejarah ni menipu, macam mana juga, itu fahaman orang.. setiap individu mempunyai fahaman dan ideologi masing-masing.. jadi, apa boleh buat? belajar ja lah.. as long as the things that we learn bring good influence to us.. am I right?

aku mahu jadi cikgu sebab, ilmu cikgu tu macam inda pandai habis.. even kita masuk universiti pun, muka cikgu juga yang kita hadap.. cuma nama dia bukan cikgu lagi lah.. 'pensyarah' ,, ceewah.. just remember one thing, 'we can't never guess when will the teachers' influences run out.. because, they always give, and give all and anything that they know.. anything..' sebab tu lah aku mahu jadi cikgu, aku betul-betul mahu didik anak bangsa ni.. I want the world know that I could be a teacher that influences the new born.. 

kalau aku inda mampu jadi cikgu, aku jadi pengusaha tanaman saja lah.. jadi petani moden yang berjaya.. sekurang-kurangnya, bila aku jadi petani, aku lah bos.. betul inda?? kita mesti ubah idealogi kita yang terlampau mahu pekerjaan yang selesa.. 

a small tiny little thing, could make the biggest change in our life.. come to think about it..  macam prinsip pascal dalam fizik..
Today
opportunity knocks once
 sedarilah dari awal.. jangan menyesal di kemudian hari.. dan sesungguhnya, aku juga masih mencari warna pelangi yang sebenar, sebab belum kutemui  lagi selengkapnya.. future begins from the past.. masa hadapan, dilakar oleh masa silam.. kalau bukan sekarang, bila lagi kan??

Stay Strong. | via Tumblr

so, adios amigos.. aku sudah terlampau menulis ni.. aku tahu kamu pun mesti ada yang skip membaca tadi.. kalau inda pun,, terus ja tengok pi bawah, atau baca dialog ja.. hehehheee... 


notahati-siiparasit