Thursday, 6 March 2014

Dan Kini, Hatiku Teruji.

well, post aku kali ni memang tiada bagi manfaat sama mana-mana pihak.
lama sudah rasanya aku inda post pasal diri aku, perihal aku sendiri, perasaan aku sendiri. dan sekarang, aku mahu menyelam ke lubuk hatiku yang terdalam. 

haihh. first and foremost, kalau inda mau baca, inda pa. lagi bagus inda payah baca. HAHAHAHAA.. sebab tiada paidah pun. aku mau cakap pasal aku. pasal hati aku..

secondly, get ready. this will be the longest journey. grab all your stuff, food, drinks, or something. even this is a long journey, I bet, it is only a little from the reality. because, I can't expose all of them really well. because days change to week, weeks change to month. it will be impossible to tell the whole of the story perfectly.

thirdly, aku mau minta maaf la awal-awal. sebab, aku tahu, writing kali ni, memang berterabur sikit. ya laa, mau selak balik muka surat lama, memang ada yang tertinggal, ada yang ditambah di saat akhir.

so, here its begin...

aku inda pernah la tahu apa rasanya bercinta. mungkin. tapi, aku memang minat gila sama mamat sorang ni. ya ka gila? entah laa.. aku selalu jugak stalk FB dia. stalk FB girlfriendnya. MUAHAHAHA.. entah la, aku memang minat sama dia la. just minat rasanya. inda lebih dari tu, inda mungkin lebih dari itu, dan inda akan lebih dari itu. ya la, aku mesti ada satu throne yang memang family aku ja boleh bertakhta. 

aku jumpa ni budak, masa camping pengakap, di Beaufort, 2012 dulu. 2012, 2013, 2014. lama kan udah? entah la kenapa aku masih lagi minat sama ni budak. mau cakap aku inda minat orang lain? banyak orang aku minat! serius, memang banyak orang aku minat. tapi, aku cuma ingat dia ni, bila aku buka FB. you know what? wajib aku view FB dia tau? heish! aku pun risau sama diri sendiri tau. I didn't know what kind of charm has tied me? naa, itu BI pun inda tantu sudah. heihh. lemah tangan aku menaip tau. 

kronologinya bermula bila..

aku jumpa ni budak masa camping.. mula-mula, aku ingat budak ni adi-adi, rupanya, seumur, kau! COMEL! dia memang comel. sepanjang aktiviti, aku ada snap gambar curi dia. BANYAK OO. tapi tapuk-tapuk punya gambar. udah namanya gambar curi, ada yang di belakang saja, tepi saja.. lepas tu, masa hari last, aku dapat snap satu gambarnya. mula-mula tu, memang mau gambar curi, tapi dia rela hati, aku apa lagi, senang hati. haha. masa tu, kami baru lepas up-sailing, jadi dia pun makan. dia cakap ; nah, aku maakan.. kau mau? heihh, inda la hairan bah.. aku pun terus ambil kamera di beg. I'm so happy! macam aku mau tarabang saja tau! nasib baik saja aku tiada sayap!
so, itulah kali terakhir aku jumpa ia. satu saja info yang aku tahu pasal dia ni. DIA BUDAK MEMBAKUT. smk membakut, ada 2. aku pun inda tau dia sekolah yang mana satu. even nama pun, aku inda tau. MEMBAKUT. satu-satunya petunjuk pasal budak tu. hebat kan aku? perasan ja lebih.

sampai rumah.. aku pun dengan penuh rajinnya, upload semua gambar masa camping di FB. lepas tu, ramai la juga budak membakut add aku. sana la, aku baru cari info pasal tu budak. aku tanya satu senior yang komen di gambar tu ; sepa budak tu? oh, yang itu. mun aku inda silap i___l. 
bermulalah perkelanaan aku, mencari identiti si kawan sorang ni..

sampai di sekolah, dalam asrama.. datang saja di asrama, belum pun kemas barang, terus pegi bilik kawan aku. kawan aku tu, budak membakut. mula lah aku cari tahu pasal budak ni. cerita punya cerita, dorang tahu dan amat kenal. dorang ketawa lah juga, sebab aku boleh minat tu budak. jadi, dorang mau tolong aku, cari numbur telefon budak tu. bukan numbur telepon saja tau. semua durang cerita sama aku. cerita zaman budak-budak pun keluar. yang ditanya, dua urang saja. sekali, smua budak membakut batch96 tu bekumpul, turn back the old pages.. semua durang ungkit. aku? senang hati la wei !
mula-mula, dia memang inda mau bagi. tapi, dia kenal kawan aku ni, si jimah sama ann, dia pun bagi. inda paidah-paidah, kawan kami, yang ex-sekolah kami pun, tahu pasal aku minat tu budak. tapi, dari dia jugak kami dapat contact. thanks jarul. haa, yang cerita macam mana kami boleh start contact, scoll ja pi bawah.
eh, part ni belum abis.
masa aku dapat nombor telefon dia, aku gembira yang teramat sangat. HAHAHA. tapi, aku inda contact pun. aku tengok ja tu numbur lama-lama. lepas tu, senyum-senyum sendiri.. GILA? aku rasa, masa tu aku gila. sebelum tidur, bangun tidur, pegi sekolah, balik sekolah, pokoknya, asal aku buka phone, memang aku masuk 'contacts' --> search namanya --> tenung lama-lama --> senyum-senyum..
sepanjang dua minggu, itu la kerja aku. RUTIN!

sampai rumah.. masa tu kepulangan. aku contact dengan kawan aku si jarul ni.
teah, kau inda mau contact ia? ia single tu.. 
biar la ia single. ia bukan kenal aku pun, aku ja yang kenal dia.
bah, bekenalan la. aku kasi kenal. aku bagi nombor mu tempat ia aa..
eh, jangan kau mengarut sana.
lama la jua mesej aku tu inda berbalas. risau jugak laa. tiba-tiba, tett! (mesej masuk)
(aku liat sender --> namanya! --> punya main happy --> buka mesej)
asslm. hai. kenal aku?
kenal eh.
kau fatihah kan?
au. (nasib baik ia nda tanya -macamna aku tau)
dan berlanjutan..
manakala, sementara itu,
ui, kenapa kau bagi numbur aku sama ia?
ia kontek kau sudah? haha.. bagus la bah.
bah, kau ni, ia bukan kenal aku tu.
ia kenal. ia cakap ia kenal kau.
ahh, ya la tu.. apa-apa pun, makasi kawan.. ^_^

kembali ke asrama.. 
ui, aku kontek sama ia !
waa.. tahniah.. kau mula?
inda, ia yang mula.. mun harap aku, sampai tua pun, inda kan aku kontek ni urang.
supan bah ku..
eih? jadi macam mana buleh?
si jarul bagi numbur aku tampat ia. ia pun kontek aku lah.. 
mmm.. sanang ati bah si kawan..
bermulalah satu siri baru dalam hidup aku. satu siri yang bersejarah, dan meninggalkan kesan terdalam di jiwa aku. kembara yang mendewasakan, menggembirakan, penuh cabaran, dan tidak berpenghujung, gantung di tengah jalan. tapi, aku suka dengan siri ni. antara siri kehidupan aku yang jadi kegemaran aku.

hari berganti minggu. minggu berganti bulan. jap,jap, jap.. sampai ka berbulan? dalam sebulan lebih saja kali.. kami pun ber'sms'.. ada masa tu, aku betapuk dalam locker, sebab pengetua mau naik asrama, tapi inda jadi.. ada masa tu aku mau pegi sekolah.. ada jugak masa kami di sekolah.. tapi, yang pasti, dia selalu menghibur aku, buat aku senang hati, buat aku gembira. aku jarang mau mulakan perbualan.

tiba-tiba, dia hilang. kami inda kontek lagi. ada jugak aku pura-pura salah send mesej, delivered, tapi inda kena balas. sampai satu ketika, aku cuba kontek, inda dapat sambung. aku tahu, ia tukar numbur sudah. tapi, aku indaa buang nama dia dari contact list aku. aku simpan juga, walaupun memang teda guna.
-
-
-
-
2012 berubah jadi 2013. masa tu terus berjalan. tapi, aku masih ingat dengan dia ni..
tapi, dalam masa yang sama, aku minat budak lelaki lain juga.. teruknya..! aku memang masih ingat dia. cuma nama tu sudah inda meniti di bibir. betinggir di kelopak hati.

bulan puasa 2013. di sini lah detik permulaan. petak mula, hati aku diduga.
de=de=depression
aku selalu stalk FB budak ni. SANGAT SELALU. tetiba, nampak la bukti yang dia ni sudah ada couple. sampai pi sekolah, aku pun cerita la dekat kengkawan.. muka aku senyum, tapi hati aku? sedih sebenarnya.. tapi memang aku senyum, aku inda dapat tarik muka sedih tu.. aku rasa inda berbaloi mun aku tarik mua sadih.
yang si kawan ni pun, cari tahu la jua pasal budak pempuan ni. mula-mula, pikir pempuan tu budak form 4.
siasat punya siasat, rupanya seumur, budak beaufort.
siasaaat, lagi.. hahaha.. cari gambar, cari info lain, sepa kawan dia.. macam bulih buat folio. bukan inda campin kami tu kan?

masa pesta di beaufort.. kawan-kawan aku ni, pegi la sana.. tiba-tiba, durang jumpa sama tu pempuan.. sudah jauh ke depan, sanggup durang patah balik sebab mau tengok tu budak saja.. heihh, ketawa juga aku dengar cerita durang tu.. mula la, becerita kami nii...
macam mana? lawa?
entah la. aku liat, macam ada yang lain bah di mua nya.
apa?
entah.
mulutnya?
au. aku kan bekurapak, tapi inda ku sampai ati bah.
hahaha.
hahah.. kau?
aku? entah laa.. aku liat semuanya spoil.
inda tau aku mau mula dari mana.
tapi putih laa kan?
(mengangguk)


aku selalu ketawa mun ingat balik ayat kami tu. tapi, aku inda kan kacau sweet couple tu. aku janji. dan sentiasa berjanji. paling pun, aku stalk FB ja, baca post jiwang-jiwang durang. aku inda kacau, aku inda usik. aku inda cuba untuk mengurat pun. biar la dia dengan kehidupan dia..


mungkin ada yang blank. 

KENAPA BAH DIA INDA MENTION NAMA TU LELAKI SINI? SEKALI PUN INDA!
sebab, aku inda mau orang lain tahu pasal dia ni. biar yang tahu saja, tahu pasal post ni. aku taku jua, karang mun ia unjar namanya di google, ada masuk blog aku. siapa mau jawab? akuuu juaaa..

KALAU DIA TULIS BEGINI, SATU IDENTITI PUN TIADA, BAGUS INDA PAYAH BUAT APA-APA! INDA PAYAH POST
sorry la babe.. aku kan sudah cakap, kalau inda mau baca, inda payah. aku inda paksa pun. aku saja ja mau tulis pasal aku. lama sudah aku inda tulis pasal aku. selagi mana aku ada mood, aku buat laa.. lagi pun, aku memang mau tulis pasal ni.

KENAPA TIADA SATU GAMBAR PUN?
sebab, aku inda mau, kalau dia google gambarnya, ada gambarnya menyalat di blog aku ni.. aku jua yang menjawab kan.. lagi pun, gambarnya pernah masuk satu kali dalam blog aku ni. cukup la satu tu..


okey, terima kasih sebab membaca.. maaf la, tiada satu gambar pun. mesti boring kan? lama sudah post aku ni tiada gambar. inda pa. aku kasi masuk gambar aku laa.. HAHAHAA.. gambar masa jambori 2012..

ni masa mula-mula sampai

ni masa membuati sotong.

group yang mula2 habiskan trip di sini.. membakut 2

kerja amal

budak maktab sabah
di sini ada dia.. dari belakang saja laa..

malam pertama, khemah banjir

tengok la apa jadi sama kreta skip..
sebab semua basah, jadi kami jemur di keretanya..
kerja berkumpulan.. and, this is my group..
and here it comes..
our turn masuk tu lupak..
up-sailing activity.. tapi kami bergambar-gambar saja keraja..
dari kiri ; ka yati, imam muda, skip jibah etc..
di depan..
bersama pengakap dari Brunei
nah, ni lencana yang kami dapat..

terima kasi sebab sudi membaca.. adios..

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku.. amin.


notahati-siiparasit

No comments:

Post a Comment

okey, aku tahu yang inda ramai orang akan komen di sini.. by the way, thanks.. tapi, tolong pastikan, no harsh word yaa..