Thursday, 10 April 2014

Institut Pengajian Guru

asslamualaikum..

readers, please be concern of the tittle above.

aku memang minat mau jadi cikgu, and guess what?

aku dapat ujian kelayakan guru .. kamu rasa subjek apa? SEJARAH !!
really unexpected and benda yang memang aku hajatkan.. tapi, sebab kononnya, aku takkan dapat subjek sejarah dalam IPG, so aku lupakan saja cita-cita aku yang sudah tinggi menjulang tu. tu laa, tak fikir panjang-panjang.

aku memang mau pergi temuduga tu. but, I'm at Selangor right now. it will cost amount of money to go back to Sabah. aku sambung study di Selangor. sudah la, fastraight (fast and straight), boleh pula cita-cita nak balik Sabah just untuk temuduga. sempat ka mau kejar subjek-subjek yang terlepas? study in class pun, macam inda betul saja. huh,,,,,,

ya. memang aku minat sejarah. being a teacher is my ambition since I was a little girl. HISTORY. the subject that I wish I could hold it till the end of my life.

but, I've gone through this path. its hard to turn back. it will cost some uncountable.

so, doakanlah, jalan yang aku pilih ni, memang jalan yang betul. ya, memang aku mahu jadi cikgu. tapi susah untuk aku patah balik sekarang. ya, memang belum sampai one month, tapi banyak mau pimkir baaah..

for your information, aku sekarang ambil foundation in science. aku sambung medic? no, veterinary. aku mahu rapat dengan haiwan. ya la, since kononya, aku tiada chance untuk ambil sejarah dalam IPT. sebab, untuk ambil sejarah mesti art stream. so, I'm a science stream.

ada beberapa hari jugak lah untuk tangis aku reda. itu baru tangis, sedihnya, sampai ke hari ni still ada kot. tambah-tambah lagi aku dapat tawaran IPG dalam fiield sejarah, tapi aku sekarang di Selangor lah pulaaaaa.. heihh.. memang sedih la.. tapi, mesti ada hikmah punya lah.

alku yakin akan kekuasaan Allah.

lagi pun, kawan sini best. they make me feel like in hometown.

but my friends out there, YOU ARE IRREPLACEABLE !! ingat tuuh..

aku berharap, aku dapat catch up semua subject dan dapat lulus exam untuk sambung jadi vets. amiin, ya rabb.

ya Allah, sesungguhnya engkau maha mengetahui akan segala yang ada di langit dan di bumi. aku berharap agar jalan yang aku pilih ini adalah jalan yang terbaik dalam hidupku. janganlah engkau tunggang terbalikkan kehidupanku dan hatiku. bantulah aku dalammenempuh hidup ini. amiin..

ya Allah, bantulah misi pencarian MH370

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. matikanlah aku dalam keadaan yang paling engkau redai. amiin



p/s : sori lah. tiada gambar kali ni. handphone aku tak bukannya canggih pun. hehe..



notahati-siiparasit

Wednesday, 2 April 2014

payah kukejar, namun kini terpaksa kulepaskan

asslamaualaikum.

aku inda tau la mau cakap apa. tapi, yang aku tahu, aku rasa sedih sekarang. dan yang pastinya, post kali ni, pendek saja.

aku minat mau jadi cikgu, ajar sejarah. master in history subject. but, tetiba, asasi sains kemanusiaan hanya untuk budak sastera. aku budak sains, jadi, macam susah la jua mau masuk sana. bukan inda boleh, boleh. tapi, banyak masa terbuang.

lepas tu, aku lepaskan. walau pun menunggu berhari la juga sedih aku tu mau reda. ya, aku sedih, aku nangis. dan rasa tu meresap ke dalam aku sekarang.

aku cuba ubah minat aku sepenuhnya ke arah sains.

bila aku pikir balik. aku mahu jadi one of the teachers. one of ahli bahasa, maybe.

aku pikir lagi, dapat ka aku angkat subjek sains aa?
allahumma yassir, wa la tu'assir, ya kareem.

aku harap, aku pilih jalan yang betul. amin.

UPSI. salah satu cita-cita aku. aku mahu betul masuk tempat ni. seriously, aku memang mahu masuk tempat ni.

aku pernah menggantung impian, setinggi bintang di langit. sambung sejarah. mau ambil phd. tapi kini, kubiarkan ia tergantung, tanpa dicapai. kalau ada rezeki, aku bawa harapan tu turun, biar menjadi benih yang bernas, boleh dituai semua.

setip yang berlaku pasti ada hikmah. kita merancang, Allah juga merancang, tapi ingatlah, perancangan Allah adalah yang terbaik.

ya Allah, berikanlah aku pengetahuan untuk mengenalpasti setiap hikmah yang kau berikan padaku. amin.

makin aku tulis,

makin aku sedih,

makin buat aku rasa sayang.

tapi, aku harap, jalan yang aku pilih, adalah betul.

ya allah, tetapkanlah hatiku dalam memilih jalan ini. jangan engkau simpang siurkan ia. permudahkanlah jalan bagiku. di dunia dan di akhirat. amin.

.nath. | via Tumblr

beautiful words

When you can't change H.Jackson Brown Jr Quote by LabNo4 on Etsy

Adult quotes best wallpaper 2014

<3


sepenuh rasa, jiwa dan raga ;
notahati-siiparasit