Tuesday, 29 December 2015

30/12/15 ; 0340

assalamualikum dan hai :)

hehe. apa kabar semua? hmmm. sebenarnya aku ada banyak kerja yang tertunggak dan kerja yang masih lagi melangui mengunggu dengan penuh setia. hahahaha. tapi aku memilih untuk layan blog pada waktu sepertiga malam ni.
astaghfirullah, kau patut buat qiam la teah.

ok, by the  way, over the way, and other way, hahahhahahahaha, saya sangat bosan. dari penyampaian saya pun sudah boleh teka kan yang jiwa ni nda teratur. maaf lah, tunggang langgang sikit jiwa aku kali ni.

entah lah. aku just teringin mau menulis malam ni. aku pln mau buat ni, doodle art, calligraphy segala, tapi pensil dan pemadam aku hilang.

BOLEH PULAK HILANG?!!!!!

ok, aku serius. aku memang sudah cari merata tempat dalam bilik tu. tapi inda jua kejumpahan. ngalih udah ku mengunjar. aku ani, jelama anu pisin pemalas dikit. merati kah kamu aku bekurapak Brunai ni? harap tah biskita merati aaaa. bukan apa, ngalih bah. kadang, terasa jua ku kan bekunyanyang dalam ani pakai bahasa berunai. antam saja tah ia bah kan?

bah. jadi, kerja ku ani, ceritanya, andang betimbun, tapi malas aku atu aaaah, lagi libung timbunnya. hahahahahaha. inda mau kalah jua banar ni ahhh. hantap jua ehhh!

jadi, ni ja lah kali ni. mau insert gambar pum malas ui. hahahaha

ok, moga hari anda sentiasa ceria. kalau kurang ceria, buka lah blog ni, kompom hidup kamu semua jadi makin suram. hahahahah. sebab aku tiada banyak verita sangat sekarang. ada tu, ada ja. tapi macam penat mau taip di sini. hahahaha.

ok  mata aku sudah start mengantuk. baguuuus. hahahaha.

ok adios fella!

xoxo_419


Wednesday, 2 December 2015

stepping to December

ok. assalamualikum dan hai.

actually, aku memang agak busy jugaklah sekarang. dengan minggu first yang padat dengan assignment, yang rupa assignment tu macam final project. hahaha. aku pun inda tau la apa yang jadi dengan final project nanti. hahahaa. mesti lagi huru-hara. padahal baru masuk minggu ketiga sekarang ni.

ok, apa kabar sekalian?

saya bosan sebenarnya. in add, saya amatlah stress. hohohohohooo.

oh okey, back kepada tajuk.

HELLO DECEMBER!

dengan ini, tirai 2015 akan diturunkan dan tirai 2016 akan dinaikkan. yang mana, 2016, batch96 akan mengakhiri zaman teen. teen sudah jadi ty. hahahaha

kepada 96 liners, gunakanlah masa last teen ni sebaik baiknya.

hmmmmm, malas mau letak gambar. kalau aku bosan dengan post kali ni, aku buang la ni. hahaha. saja ja tulis. sebab blog ni nampak kosong. lama aku inda mengarut dalam ni. kind of rindu la jugak. tapi malas jugak mau bebel panjang-panjang.

rasanya dah panjang la ni.

ok, love you, miss you
xoxo_419

mengarut ja kau teah. hahahahaha.

selamat tinggal, wassalam, adios. till meet again.

in syaa allah, masuk januari 2016, aku mau post something. tu pun kalau rajin :)

Thursday, 4 June 2015

#veterinar-to-be

assalamualikum dan hai semua :)

aku ni sebenarnya tiada idea pun mau tulis apa kali ni. entahlah, basiccally, aku memang tiada cerita pun. lagi pun, saja mau menulis. sementara aku masih cuti-cuti malaysia ni, ruangkan masa lah aku dengan blog aku ni. hahahaha.

ok la. aku baru dapat cerita. tadi, ruangan title tu kosong, sikit aku buat 'untitled' ja tadi. hahahaaaaa.


tiba-tiba, post aku ni nampak bersungguh sangat. actually, aku inda pernah pun ada cita-cita mau jadi doktor haiwan ni. tapi, tulah, sudah masuk diploma kesihatan haiwan ni, terpaksalah tanam azam dan cita-cita baru.

more over, para guru di sekolah tu, mostly cakap begini ;
"inda payah la kau jadi guru jadi doktor haiwan ja lah"
"boleh lah kau jaga kucing cigu nii kan?"
"wah, bagus tu. kau teruskan ja. jangan lah jadi cigu. doktor haiwan is better"
"bakal orang kaya lah kau ni kan?"

me, *speechless. *tersengih lagu keghang busuk.

and, they greet me like, "hai doktor!"
an I would be like, "cigu, jangan ba. belum kompom lagi. banyak saingan tu" -dengan penuh kerisauan.

hahahaha.

aku ada memohon IPG. and guess what? aku inda dapat kemasukan IPG tu.
lalu aku pun bepikir, "masin mulut cigu-cigu ni. habis lah aku. aku mesti success in this field"
so then, memang betul la, doa guru ni berkat. ya lah, doa orang alim. alim tu maksud dia apa? berilmu kan? so, itulah dia, doa para alim. I put a trust on that.

as for that, selepas setahun belajar, barulah aku ni ada azam untuk furthering my studies in veterinary. entah lah, if tiada rezeki in veterinarian, ambil la zoologist. kalau susah sangat, kerja ja lah Teah. we got many zoo and wild life park in Sabah, Teah. rilek. hahahaha

ok. that is all for now. as I told u, I got no sorry actually, just wanna write something. hahaha.

adios amigos.

thanks for reading this such simple one. :)

hope you happy alwaysssssss and forever ever after. hahahaha. teruk english tu teah.

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. dan matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin.

notahati-siiparasit

Saturday, 23 May 2015

Perubahan ; #2

assalamulaikum dan hai sahabat.

kali ni, aku mau cerita pasal seorang sahabat. kisahnya, adalah antara cerita yang amat membina aku. sangat membina. dia memang membuka mata aku.
sebuah kembara hijrah yang simple, yet building me.

cerita dia memang simple, tapi aku suka. sebab, dia bercerita dengan penuh ikhlas. dan dia berubah pun ikhlas. niat dia baik.



ok. mengisakan tentang seorang ukhti yang pada asalnya dia tidak memakai tudung. dia cuma akan pakai tudung ketika ke sekolah, masjid, majlis ilmu, atau ke pusat tusyen. tapi, sampai satu keadaan, dia berubah. dia memakai tudung dan mula merapatkan diri dengan penutupan aurat. dia bukan tidak tahu batas aurat. dia tahuuu. tapi, kelilingnya, orang yang memakai tudung, tetapi, lengan pendek, berselur pendek, ataupun, ekor rambut yang karat sengaja di keluarkan dari tudung. itulah yang dia lihat seharian. dia tidak mahu jadi begitu. dia takut yang dia akan jadi perosak agama.

sehingga suatu hari, hidayah datang kepadanya untuk beubah.
keutusan SPM nya bukanlah sehebat mana untuk dibanggakan, untung ditayang keliling kampung. dengan keputusan itu, dia tah, dia tidak layak ke universiti. harapannya bagai hancur. namun, sevara tiba-tiba, dia ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke Moscow. wow! overseaaa!! siapa yang inda mau kan? di situlah nalurinya tergerak. sanubarinya tersentuh. dia terharu kerana Allah teah memberikan peluang yang sangat tidak ternilai kepadanya. sebuah peluang yang bukan semua orang mampu peroleh. dia bukan sesiapa jika mahu dibandingkandengan orang lain di luar sana. tetapi, Allah memilih dia untuk peluang ini. dan peristiwa itu lah yang menjadi asbab hidayah nya hari ini.

pada hari pertama dia mendaftar di foundation, itulah kali pertama dia bertudung bukan atas sebab yang saya nyatakan di atas tadi. itulah kali pertamanya. seluruh keluarganya juga terkejut. namun, memberi respon yang baik. syukur.

selama dia menuntut foundation in science di Malaysia. dia banyak mendalami ilmu agama. belajar mengaji. menampung lubang-lubang kosong pada hatinya agar terisi dengan nilai Islam. dia perlu memantapkan imannya ebelum menapakkan kaki ke bumi asing. jika imannya rapuh, mampukah dia meneruskan hidup dan meneruskan amanat Islam yang diberikan? oleh itu, dia mempersiapkan diri dengan ilmu yang cukup sebelum berpijak ke bumi orang. mempersiapkan jasad dan rohani.

dia juga bersyukur kerana kawan serumahnya semua adalah orang Islam dan bertudung. sekurang-kurangnya, dia boleh lah mengikut kawan-kawannya. tidaklah mudah untuk dia menanggalkan tudungnya begitu sahaja.

hari ini, dia sudah menjadi pelajar medic tahun pertama, semester kedua, di universiti tersohor di Moscow, Russia - I.M SechenovFirst Moscow State Medical University. sehingga hai ini, dia masih mengamalkan ilmu agamanya. dia masih mempelajari ilmu Islam. dia masih tidak lupa untuk mendalami ilmunya.

begitulah cabaran untuk tinggal di oversea. kita perlu mempersiapkan rohani kita dengan isian agama yang mantap. amalkan ilmu tu. tanpa agama, siapalah kita?

tidak kiralah apa agama kita. namun, perisian itu yang pentingkan? pegangan kepada agama, itu yang penting. agama kita indah sahabat. itu yang kita perlu ingat.
"cuba cetuskan suasana, bukan terikut suasana" - Fikri Mahmuda

this post is dedicated to all of my friends yang study oversea sekarang and member Mentari ! 
Yaya, Ain, Alynn, Hazim The Retis, Illy, Shahirah, Yusrina, Syafiq, dan Syakira yang sekarang berada di Russia.
Adib (the dorkiest one), Amriani, Ka Mira, Mat, Alagenthirah, Haran (most missed one), Quek (the never forget one), Nick (hero lift kami), Jason, dan Yan Yu, yang sekarang bertaburan di Indonesia.
Nadia yang ada di Middle East.
Putri, Raga, Hari, Bella dan Muhammad yang pasti korang masih di Malaysia, menunggu offer oversea.
Sabreena, Farra, Syafiq, and another one yang entah kenapa aku lupa nama kau, hehehehee. yes, korang yang di Malaysia ni, mari kita teruskan perjuangan kita. kita pernah bersama di Mentari dulu. so now, ini masa kita untuk meneruskan perjalanan di jalan kita. ini rezeki kita. let's do this!!

aku cakap post ni untuk Mentarians, sebab kita tahu macam mana masa kita di Mentari dulu. kita tahu apa yang kita lalui. kita tahu apa yang kita rasai. walau haluan sudah berubah, dalam hati aku, kamu semua masih tersimpan rapi. 

I'm looking forward to see u guys again. sooner or later, we'll meet again. miss u guys.
even aku tahu, kamu inda akan jumpa blog aku ni. tapi aku tetap dedicated it for u guys. cuz I miss u guys. come back earlier. tell me. never forget me guys! ini adalah amaran. hahahaha.

with love, Teha :*

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku dan matikanlah aku dlama keadaan Engkau paling redha. amiin.

notahati-siiparasit


Friday, 22 May 2015

Perubahan ;

assalamualaikum dan holla fellas~


baiklah, apabila bercerita tentang perubahaan, masing-masing, tiap orang, ada pengalaman sendiri tentang perubahan dan mempunyai definisi tersendiri bagi frasa kata ni.
sedangkan musim pun berubah. sedangkan siang pun berubah menjadi malam. apatah lagi hati kita kan? pasti nya ingin perubahan.

kali ni, aku mau cerita sedikit chapter 'berubah' aku.

ok. bila bercerita tentang solat, semua tahu yang solat tu wajib. namun, kita solat untuk apa? untuk daatkan syurga dan menjauhi neraka kah? untuk mendapatkan pahala dan tidak mahu dimurkai Allah? atau sebab kita takut, patuh, dan sayang kepada Allah?

mungkin siapa-siapa yang selalu baca blog aku, maybe akan cakap aku ni macam ustazah. tapi entahlah, aku suka menulis sesuatu yang mampu inspire orang. tapi, sedikit sebanyak, ada jugak lah cerita pasal aku. tapi kadang, aku mesti selitkan pengajaran. entahlah. maybe supaya kita sama-sama mendapatkan manfaat. hehehee.

ok. kembali kepada cerita solat.
dulu, aku bukanlah seseorang yang selalu solat. aku mengaku. kadang aku sengaja tinggalkan. kadang aku buat inda kisah pun pasal solat.

pada mulanya, aku solat sebab aku mahu syurga dan takut neraka. aku takut Allah inda sayang aku. aku takut Allah lupa aku.

sampai suatu ketika, aku dapat rasa tujuan kita solat yang sebenarnya.

rahsianya ialah, kita kena istiqamah dalam melakukan sesuatu amalan. sedikit-sedikit, kita akan matang dan mula berfikir, atas sebab apa kita melakukan perkara ni? dalam pada masa yang sama, Allah menunjukkan kita jalan yang benar dan memberikan hidayah kepada kita.

syukur alhamdulillah. aku bersykur kerana diberikan hidayah. mudahan, amalan kita hari ini, berkekalan. in syaa allah. mudahan kita masih dilimpahi rahmat Alah yang tidak ternilai. benda pertama yang patut kita buat sekarang, syukur, redha, dan istiqamah.

Allah Maha Penyayang. Alhamdulillah.

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. dan matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin.


notahati-siiparasit


Sunday, 17 May 2015

Dreamy

assalamualaikum dan hai (^-^)v

kali ni aku inda mau jadi realistik. aku mau jadi dreamy. hahaha.
aku malas mau berkempen about nation. sebab, aku sedar, most of my post is about nation. and I feel like I am a campaigner. heheheh~

ok. kali ni, aku mau bawa kita semua ke zaman silam. ceeewah. hahaha.

aku mau dengar juga lah apa cita-cita dan impian masa kecil kamu semua.


masa kecik, aku ada macam-macam impian. actually, more to dream laa. dream yang memang forever would be a dream. hahahahah

ok. aku nii jenis yang memang minat tengok kartun. biasalah, zaman-zaman budak 90-an memang penuh dengan kartun. cakap pasal kartun, name it, mostly memang aku tahu. jangan risau. hahaha.
jadi, disebabkan oleh itu, memang terpengaruhlah jawabnya. terutamanya Naruto, One Piece dan Detective Conan. jangan cakaplah. sampai hari ni memang aku masih minat benda ni. *urrgghhhh, fallen in love into fictional character~~

jadi, pasal aku terpengaruh, aku ada cita-cita mau ada power. super power~ mau tau apa?
aku mau power ANGIN. hahahaha!
alasan : aku boleh terbang.
aku memang minat bila orang tanya ; "kalau kamu ada power, apa yang kamu mau?"
absolutely, memang jawapan aku, ANGIN ~

dulu, aku suka betul menyanyi. sampai ada sekali tu, aku pernah ada cita-cita mau jadi penyanyi. HAHAHAHA. hishhhh. aku minat Siti Nurhaliza masa tuu. memang minat gila. name me any artist zaman kita kecik, mostly aku memang kenal. inda kira, ballad, rock and even nasyid.
even sampai hari ni, aku masih minat Exist. wahhh~ banyak jugak group yang aku minat dulu tuu. sampai hari ni aku masih minat. never fade *penuh yakin.

satu lagi, aku memang minat filem Hindustan. sampai hari niiiii. hahaha. jadi aku memang suka part dorang menari. aku memang enjoy habiis. especially, Oh My Darling in Mujhse Dosti Karoge.

tu lah, impian zaman kanak-kanak memang indah. sebab kita jauh daripada pengetahuan tentang realistik sebuah kehidupan. kita jauh dari rasa gentar dan kurang keyakinan diri.
aktiviti kita, selalu sangat buat kita bahagia.

tapi, bila sudah besar, setiap perbuatan kita diperhati. perbuatan yang salah; selalu orang tengok, ada ja yang menyibuk. perbuatan yang betul; jarang orang mau ambil tahu.

itulah kehidupan.
suka menilai orang dibahagian keburukan. bahagian indah, jarang ditata.
hidup kita ada hitam putih. ada masa terang, ada masa gelap.
(ehh, tiba-tiba serius) hahahahahaha~

ok laaa. aku suka jadi kanak-kanak.

itulah yang lucu, masa kecik, kita mau jadi besar.
alasan; boleh jalan jauh. boleh bawa kereta. kena bagi jalan-jalan.

tapi, bila sudah besar, sibuuuuuk mau jadi budak kecik. sebab, jadi budak kecik lah paling indah.

oleh sebab kita sudah besar, nasihat lah budak-budak ni supaya menghargai usia kanak-kanak. dan puaskan hati dan keinginan masa kecik tuu. kita jugaa, mesti didik dorang ni supaya jadi insan yang lebih baik buat agama, bangsa dan negara.

" lenturlah buluh biar dari rebungnya "

ok lah. sekian. terim kasih.

aku pun inda tau apa motif penulisan kali ni.

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. Engkau matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin

notahati-siiparasit



Friday, 8 May 2015

Sedikit Kupasan

assalamualaikum dan hai.

saya kali ni teringin mau kupas cerita entry saya hari tu, klik sini. kiranya, kita masuk lebih dalam untuk kali ni.

sebab, petang tadi, dalam pukul 6, saya tengok Al-Kuliyah. jadi, dalam tu, mereka ada sentuh tentang ilmu. jadi, teringat post saya hari tu.
jadi, saya sudah dapat detect.

jadi, isu utama kita di sini; mengapa ilmu itu perlu diamal?

jadi rasanya, post kali ni memang ada kesinambungan dengan post lama saya. saya akan teruskan. kiraya, yang ni bab kedua. jika tidak faham, mohon ke post yang saya mention di atas. harap maaf.

masa dengar Al-Kuliyah tu, dia ada cerita tentang ayat Quran.
tentang yang itu, boleh rujuk di sini untuk penerangan penuh.

baiklah, dari blog tu, ilmu adalah perkara kedua yang ditanya. ternyata, ilmu ini penting. bukan untuk kita sendiri sahaja, tapi untuk umat sejagat juga.

kita mesti amal setiap ilmu yang kita ada. kelak, apabila ditanya, sejauh mana amalan ilmu kita, apakah yang akan kita jawab? allahualam. mudahan kita mampu beramal dengan ilmu kita. amiin.

saya pun, masih ada kekurangan. saya bukan juga selalu amal ilmu. tapi, mulai ari ini, kita cuba amalkan sedikit demi sedikit. in syaa allah, berkah usaha kita, ia akan menjadi aset di akhirat kelak. amiin.

ketika Al-Kuliyah tu,  ustaz ada cakap, seseorang ni, dia selalu amal Solat Dhuha. setiap hari. tanpa henti. tanpa jemu. malaikat selalu mencatat pahala Dhuha nya. sehinggakan suatu hari, dia jatuh sakit. dia tidak melakukan Solat Dhuha pada ketika itu. namun, Allah memerintahkan agar pahala Dhuha nya tetap dicatat. hal ini kerana, dia selalu mengamal Solat Dhuha. hanya kerana pada waktu itu dia jatuh sakit, maka dia tidak dapat menunaikan solat Dhuhanya. jika dia sihat, dia pasti solat Dhuha. maka, pahala solat Dhuha tetap diberikan.

oleh itu saudara, 'constant'lah dalam melakukan suatu amalan. nikmat Allah itu luas. amatlah luas. Allahuakbar.

allahuakbar. sungguh besar nikmat yang Allah berikan. ketika saya mendengar kisah ini, saya teringat akan amalan-amalan lalu. sungguh, sudah jauh tersasar. namun, Allah berikan nikmat umur kepada kita agar kita dapat beramal kepadaNya. Allah berikan kita tempoh. gunakanlah, sebelum nikmat itu ditarik. sesungguhnya mati itu pasti.

saya sendiri juga kadang alpa dihanyut dunia. biasalah, stress study konon. kerana itulah, kita masih diberi masa, agar boleh kembali ke jalanNya.

allahuakbar. alhamdulillah.

sekian. terima kasih kerana sudi membaca.
wassalamualaikum.

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. dan Engkau matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin ya rabb.


notahati-siiparasit



Monday, 4 May 2015

#entah

assalamualaikum dan hai~

boleh pulak post title ada hashtag kan?

ok teah, berhenti mengarut.

tadi siangkan, aku tengok cerita Hindustan. alaa, kalau Teah, cerita hindi ni, memang antara minat yang paling diminati lah. harap paham lah konteks ayat tu.
ok, aku tengok filem Diwale Dulhania Le Jayengge. actually, aku memang hafal pun sudah plotting cerita ni. dengar ja pun, memang aku tau apa yang dorang bualkan. perrgghhhh, hebat! hahahaha. over teah. cut it out~!

ok, apa yang aku mau sampaikan ni sebenarnya, yang masa dorang nyanyi lagu 'Mehndi Laga Ke Rakhna'.
masa tu, dorang nyanyi macam berbalas, bersahut. in addition, rhyme dorang tu smart, macam pantun, syair and so on.
lagi pun, bukan movie tu saja yang fesyen macam ni. banyak. even cerita P.Ramlee dulu pun jenis lagu dan movie dorang kan memang macam ni.

jadi, benda tu tiba-tiba buat aku rasa rindu. aku rindu mau berpantun sebenarnya. aku teringin betul mau tengok performance budak-budak pantun. aku suka suasana tu.
sebab kan, suasana tu sangat klasik. sangat wow. sangat buat aku rasa bangga. sebab, seni bahasa kita ni, masih mampu dikekalkan.

buat pantun bukan benda susah, dan bukan benda senang. pantun ni sama juga macam seni-seni yang lain. yang penting kita minat.
if kita minat in bahasa, mungkin senang untuk kita buat seni penulisan dengan baik.
kalau minat dalam seni perfileman pun, begitu juga.
seni lukisan, and so on.
yang penting, kita buat denga sepenuh hati, jiwa dan raga kita. itu yang buat kita bangga dengan karya kita. sebab kita cipta seni tu dengan buah fikiran kita yang memang cukup abstrak ni.
make a round applause~!

jadi, aku sebenarnya suka dengan seni, suka tengok seni. bermacam jenis seni. tapi tu lah, bakat tu belum cukup sangat kan. hahaha

aku teringat masa kami pantun dulu, best gila. aku rasa dekat betul dengan bahasa. rasa dekaaat betul dengan seni. rasa sayang betul dengan bahasa kita.

entah lah. rindu. mungkin itu lah yang aku rasa sekarang.

patut tajuk aku tu rindu. tapi malas mau ubah. rasa epic bila letak entah. hahaha

tapi, memang aku rindu la mau buat pantun. nanti, aku mau main la dengan budak pantun. mau berpantun sama dorang sebelum aku balik UPM.
azam bulan 5. hahahahaha

AKU RINDU MAU BERPANTUN ~

ok lah, sekian.

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. dan matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling rehda. amiin.


notahati-siiparasit


Wednesday, 22 April 2015

Bentangan Perspektif ;)

assalamualikum dan howdy !

ok, saya akan hurai maksud title terlebih dahulu.

bentangan perspektif~
ok, perpektif ni, bermaksud sudut pandang. jadi, bentangan perspektif ; sebesar mana atau sejauh mana, sudut pandang kita terhadap sesuatu.

sebenarnya, terdetik buat post ni, untuk buat pembaca lebih terbuka. mungkin isu yang dikemukakan oleh saya agak kurang wajar, atau pun ringan. tapi, isu ini cuma sebagai contoh agar kita mampu mebina kehidupan yang lebih muhibbah di atas muka bumi Tuhan ni.

mungkin kali ni saya akan menggunakan kata ganti nama 'saya' agar lebih formal. dan saya mau cuba buat penulisan dalam bahasa melayu sepenuhnya. ceewaaahhhh. hahahahaa..

ok.

sebenarnya tadi saya ada melihat beberapa rakaman cara pemakaian tudung zaman sekarang di YouTube. tapi, setakat apa yang saya lihat, semuanya masih kelihatan cantik, bersesuaian, mengikut undang penutupan aurat, dan masih kelihatan waras. mungkin saya belum  jumpa lagi cara pemakaian yang pelik-pelik.

jadi, di bawah rakaman tersebut, terdapat beberapa ulasan. ada yang membantu, ada yang tidak. ada yang positif, ada yang negatif. tapi itu memang fenomena biasa. kita ada sudut pandang dan cara pemikiran kita sendiri.

tapi, hentikan ulasan yang berbentuk sindiran atau hinaan. sebab, ulasan anda adalah umum. yang menjadi permasalahannya di sini, ulasan itu membuatkan pemilik rakaman itu, malu. sebab ramai orang memberikan ulasan negatif. mungkin kita tidak tahu. lagi pun, buat apa dia bagi tahu kan? jangan lah hina. kalau tidak suka, tinggalkan. keluar dari sana. cari video yang patut anda tengok. yang singgah situ kenapa? tak suka, jangan ketik (klik).

hentikanlah menekan butang 'ibu jari ke bawah' tu. macam yang saya katakan tadi. keluar terus. kalau tekan butang tu, kamu semua dapat apa sebenarnya?

apa alasan perbuatan tu semua? pahala?
alasan; "menegur, agar insan ni berubah" , "aku telah menjalankan bahagian aku, mudahan dia berubah" , "saling tegur menegur" ,
ya, betul. saya tidak nafikan. tapi, ada sedikit silap dalam cara. sebab kita melukakan hati orang. fikirkan lah sahabat :)

ada banyak cara yang lebih elok.
contoh; berdoa. berdoa pun boleh memberikan asbab hidayah kepada orang lain.

kita kena fikir hati perasaan orang tersebut. kita ada hati, mereka juga ada. hati ini sifatnya rapuh, bersamalah menjaga.

kita kena bersikap lebih positif dengan husnuzon, berbaik sangka. kita kena faham, kenapa dia membuat rakaman cara pemakaian tudung? mungkin, sebab dia menyeru anak muda untuk bertudung. mereka cuba membuka satu ruang pemikiran insan, yang tudung boleh digayakan dan tidak ketinggalan zaman. murni bukan?

jadi, saya di sini menyeru agar kita bersama-sama melebarkan bentangan perspektif kita agar kita dapat membina hidup yang leih harmoni, dan mencapai kata sepakat dengan toleransi. 

membina negara harmoni bukan mudah. namun, tanggungjawab itu bukan digalas sepenuhnya oleh pemimpin kita. jika pemimpin sahaja yang mencuba, tapi rakyat tiada usaha, sepakat pula entah ke mana, kelak negara kita bagaimana? kita patut menjadi yang lebih baik. sedikit, demi sedikit. kalau bukan kita, siapa lagi? kita adalah masa depan negara :) 

bersatupadulah, agar kita mampu membina dunia yang lebih harmoni.

sekian, dan terima kasih kerana membaca.
hasil karya kali ni, cuma sebagai luahan rasa hati saya.

oh, sebelum tu, jangan lupa; kita juga patut berubah, sahabat :)

Ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku ada lah hari kematianku. dan Engkau matikanlah aku dalam keadaan engkau paling redha. amiin ya rabb.

notahati-siiparasit


Tuesday, 21 April 2015

Tracking Back ;

assalamualaikum dan hai.

apa kabar?

well, aku ni sebenarnya inda dapat tidur. sudah sebulan aku cuti, tapi insomnia aku ni masih juga wujud. tolonglah pergi jauh insomnia oii.

and one more thing, henset aku rosak. hahaha.
ok, not such a big matter thou.

so, insan bernama Teah ni memang selalu buat title gempak, isi haprak.
sebenarnya tiada idea untuk buat title. entry, cerita, -ada. tapi tu lah, kurang percambahan idea on post title.

ok. cerita yang aku mau sampaikan ni, begini,

tadi siang kan, adik bungsu aku came to me and asked me about buku para Nabi.
then I was, -why?
rupanya, dia ada buat teka silang kata dalam majalah ASUH.
-bacalah majalah tu, bagus. aku suka baca. dari tadika aku baca. sebab ada cerita manusia dengan syaitan. then untuk masa yang singkat kita terlindunglah dari perbuatan mazmumah.-

jadi banyaklah soalan-soalan pasal Nabi. such as, -siapa ibu Nabi Isa? , burung penyampai berita, serangan abrahah, peristiwa Nabi SAW ke syurga, dan sebagainya. ada 16 atau 17 soalan if I not mistaken.

then, sebagai manusia yang agak pelupa, otak aku got confused. heheehhhh -*sengeh lagu keghang busuk.

then I taught my brother to use laptop in a right way, by googling the answers. ~tadaaaaaa~
malang sekali, pada akhirnya aku jugak yang kena cari. sebab dia syok-syok baca, tapi inda tau apa yang dia cari. *krik,krik,krik,
ok, faham. kecik masih. that's why~

sampai satu part, dia tanya pasal nabi yang bermimpi, - 11 bintang, bulan dan matahari bersujud kepada baginda.
terus aku teringat lagu nasyid masa zaman kecik dulu.
masa kecik selalu dengar. masuk sekolah menengah, ingat sikit-sikit ja. itupun, mau recall ramai-ramai dengan geng. masuk U, entah hilang melencong pi mana.

then, aku try la google sisa lirik yang masih berbaki di minda bernas aku ni.

aku taip, -11 bintang, bulan dan matahari

dapatan, aku cuba buka. dalam youtube ni. lalu, bukan.

ada selection, suggestion di tepi tu, aku terjumpa, - AURA NABI YUSUF

aku klik. dan, inilah dia yang kita cari! yeayyy!!!

tapi tiada lirik -.-'

cari lirik. then its all perfect. :D

mulanya, aku pikir tajuk tu memang, aura nabi Yusuf. rupanya, aura tu nama kumpulan nasyid tu.

jadi, aku download lagu tu, untuk santapan masa silam dan pengetahuan aku yang mulai kelam ni.

aku baru download 2 lagu. Kisah Nabi Yusuf dan Kisah Nabi Yunus.

aku download dan edit. biar dia ada lirik sekali.

aku boleh share dengan adik aku. baru ja tadi malam kami nyanyi ramai-ramai.
ceh, padahal bertiga ja. hahahaha. :)) -*double chin. hahahahahahaha.

tu lah.
kekadang, kita perlu anak kecil ni,
untuk mengajar kita tentang kehidupan.
untuk melihat pandangan akal mereka.
untuk buka mata kita tentang -apa yang jadi sekarang ni.
untuk menyucikan naluri kita.
untuk buat kita lebih berfikir panjang dan berwawasan.
untuk kembali mencari diri sendiri.
untuk mengembalikan kita ke satu ruang, di mana tersimpan lampau silam, yang nyata kita rindukan.
dan yang utama, mendewasakan kita :)

*macam isi karangan SPM bahasa melayu di atas ni.

okeh. hal ini kerana, mereka ni ilmu masih sikit. mereka suka untuk explore more. suka tanya. suka bising. suka ikut. suka everything.
jadi, kita akan bertindak sebagai kaunter pertanyaan, rujukan ilmiah, pusat informasi, dan role model. malah, menjadi ulun.

tapi itu fenomena biasa. kita juga pernah jadi budak kecil. kita juga pernah jadikan orang sekeliling kita sebagai, 'pelbagai guna'.

bila kita meningkat dewasa, kita teringin untuk kembali ke zaman kanak-kanak. selalu, dan sentiasa.

at this peak, aku lupa apa yang aku mau tulis lagi sebenarnya. kalau aku terusksn, kompom mengarut nih. entah lah. aku rasa aku hanyut masa buat ayat warna pink tu tadi. auw. sedihnya.

tapi tu lah, kanak-kanak pun mampu mengajar kita. mereka memang hebat.

sebab tu lah kena sayangi yang muda. hohohohoho. *terbatuk sikit

kawan tadika lah paling baik, selalu ingatkan kita dengan neraka. tipu sikit, "tak baik tipu, nanti masuk api neraka"   -Fikri Mahmuda
 we struggle to be honest like children because while they speak their hearts out, we are still looking for ours.    - matluthfi90

so maybe thats all for now.

gracias :)

ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. dan matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin ya rabb.


notahati-siiparasit


Thursday, 16 April 2015

; Reading

assalamualaikum and holla fellas

aku ada beli buku baru. buku yang best selling sekarang ni. CATATAN MATLUTHFI. well, aku memang cari benda ni.

aku ni bukan insan yang rajin baca buku. novel jiwang aku aku pernah baca habis, 2 ja kalau inda silap. tu pun, bila aku malas, aku baca dialog dan ayat first setiap perenggan. kind of cheating right?
kalau gini la cara khatam Quran, memang inda khatam la aku. banyak nya menipu kalau begitu.

kalau novel inggeris, masa darjah 6 aku ada baca satu buku Enid Blyton. tapi aku rasa, memang inda habis pun. then masa form 5, aku baca Between The Shades Of Grey. if I not mistaken. but this one, aku memang baca betul-betul. no skipping. ya la, if aku skip, kompom ku menangis. sebab inda paham.

novel masa PMR dan SPM? inda pernah habis pun. start baca pun malas.

ok, back to our actual story. hahaha. sorry la, aku ni memang ada side story.

apa yang aku cuba sampaikan ialah; aku seorang pembaca buku yang agak menghairankan.

kenapa?
aku baca start dari belakang. lepas tu tutup.
lepas tu buka lagi entah di mukasurat mana, dan bergerak ke mukasurat sebelumnya dan ke sebelumnya, dan ke sebelumnya.
aku belum lagi baca mukasurat first setakat ni. maybe lepas publish ni aku baca la mukasurat first. maybe lah
tapi aku ada baca lah area publishing tu.

orang lain baca dari depan ke belakang. aku ni, inda tesusun.

so then, falsafah; "hidup umpama sebuah buku" , memang inda sesuai lah dengan aku.

well, reading is might not me. tapi aku suka tengok orang beli buku, baca buku. especially, orang yang baca buku spisis siries. dorang memang insan penyabar. fuuhhhhh. inda kisah lah dorang baca buku apa; ilmiah, novel jiwang, motivasi, fiksi, sejarah, dorang memang hebat di mata aku.

bacalah 'catatan matluthfi' ni. buku aku sekarang ni pun sudah seventh printing edition.
bayangkan, dia start publish 2015 pun sekarang sudah edisi ke tujuh. sekarang baru bulan 4. memang best selling la~

well, sekian.
adios amigos :) till we meet again

Ya Allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adaalah hari kematianku. dan matikanlah aku dalam keadaan Engkau paling redha. amiin.


notahati-siiparasit



Tuesday, 7 April 2015

hidup punya banyak pilihan

assalamualaikum dan hai :)

tajuk saiko gila. nguaahahahaha *evil laugh

baru ni kan, aku pegilah buat test pasal personaliti diri. eleeeh, dalam internet ja pun.

aku kalau bab describe diri semdiri, discover diri sendiri ni, aku memang gemar lah.

based on anything. rondom thing. apa? zodiak, tahun lahir, tarikh lahir, numerology, warna, ikut tai lalat ka. anything.

jadi, ada satu soalan ni, bunyi dia gini ;
- anda lebih suka
a) banyak kawan yang hubungan kurang rapat dan sebentar
b) beberapa kawan yang hubungan rapat dan kekal lama

permasalahan yang timbul di sini ialah ; aku bukan kedua-duanya.

aku suka banyak kawan. dan hubungan tu akan sentiasa rapat. in syaa allah. janganlah sampai kurang rapat and sekejap ja. bosan lah hidup. maybe sebab kita berjauhan and sibuk, so kita kurang touch dengan kawan tu. tapi tiada lah sampai hubunga yang sebentar tu. yang tu sedih. sengsara idup teah tuu.

beberapa kawan?? yang ini lagilah buat hidup aku merana. aku suka berkawan. kalau boleh aku mau ada kawan di mana-mana sekalipun. merata. seluruh dunia. haaaaa. nampak, rakusnya kehidupan teah. hahahaha.

jadi, aku kena jawab jugaklah soalan ni. dengan terpaksa aku jawablah yang b. sebab nampak menguntungkan sikit.

the end~

ini ja yang aku mau share malam ni. hohohoho.


notahati-siiparasit


Monday, 30 March 2015

Sebauh ; Bakti Siswa UPMKB

assalamualaikum dan hola ;)

naah. si teah cuti, apa lagi, memang update blog lah dia nii. hahaha. line lajuuuu. padahal lusa aku mau UKCG sudah nii. training macam belum cukup. haishh. doa saja lah aku pass. amiin.

ok. aku mau becerita pasal aktiviti kokum kami. baksis - Bakti siswa QKK**** (lupa kod sebenarnya)

kami buat aktiviti ni di Kg Pandan Sebauh, Bintulu, Sarawak. baksis kami ditaja oleh KPS (Kementerian Pembangunan Sarawak) dan bergabung dengan pelajar tingkatan 4 dan 5 SMK Sebauh.

sebenarnya kan, aku mau buat entry ikut hari. so, memang teramatlah sangat teliti jalan ceritanya. namun, bila aku start menulis ni, aku malas lah pulak. tapi kan, mungkin panjang entry ni. mungkin lah. hehehe. rasanya aku inda tulis semuanya dengan terperinci. brief gitu ja. tiada lah cukup dengan semua aktiviti baksis ni. maybe aku tulis benda yang aku mau cerita ja. hahahaha. kejam nyaaaaaaa.

ok. dijadikan cerita, baksis kami ni berjalan selama 3 hari 2 malam. tarikh? 6-8 Mac.


hari pertama
DKHP sem2 jalan lambat. sebab petang tu kami ada lab bio. bedah tikus dan cacing. kami inda dapat pelepasan. terpaksalah datang lambat. dorang yang lain jalan awal pagi.

ok, kami gerak dalam jam 4 jugaklah dari UPM. perjalanan dalam satu jam jugaklah.
sampai sana ja, pembahagian keluarga angkat sudah selesai.

ok, semua blur. inda tau keluarga angkat siapa, di mana, macam mana mau pegi sana. hahahaha.

masa tu orang memang pening sudah ni. ya lah. dorang bekerja dari pagi. petang tu mau urus kami lagi? memang boleh gila lah. hahaha.
kami kena bagi kertas, cek nama sendiri, siapa keluarga angkat, rumah pun terpaksa cari sendiri. part ni ja, ada yang panas lah sudah. ya lah, kami mana lah tau pasal kampung ni. haiiyeer.
tapi, masalah boleh settle kan? aku pun tanya lah satu kakak di kampung tu, minta guide kami ke rumah kami masing-masing.

nama aku di bawah nama Pn Mastura Binti Padan.

sampai ja aku di rumah tu, rupanya, kami ada 12 orang. 5 pelajar UPM, 7 peajar SMK Sebauh. ramai kan kami~ hahahaha. well, dalam 12 orang tu, 3 orang ja perempuan. dalam 5 orang pelajar UPM tu, aku ja sorang budak perempuan. macam mana aku inda ketawa. in the same time, takut.
tapi, dorang tu baik. aku pecaya dorang. sentiasa percaya dorang :)

malam tu aku mandi lambat. dalam jam 12 jugak lah. sebab tiada ai. aku pegi aktiviti malam tu, tanpa mandi. hahahah. budak serumah pun balik-balik cakap aku ni kambing lah, payau lah. whatever.

habis ja aktiviti malam tu, aku mandi. then isi air dalam baldi. terus cuci pinggan mangkuk di sinki. ya lah, tolong lah keluarga angkat. jadi orang yang berguna sikit. dalam jam 1 lebih baru aku tidur. tu pun ada satu baldi lagi aku belum isi. sebab aku mengantuk. ceewah. awal tidur kunun.




ok. this is my favourite.

semua yang di atas tu, gambar untuk hari pertama di Sebauh


hari kedua
bangun awal pagi tu, dorang memang pegi mandi lah. ada yang kesejukan gila, ada yang macam biasa ja. hahaha. macam-macam karenah. belum lagi yang mandi sungai pagi-pagi tu. budak kampung tu memang biasa lah. yang inda biasa, memang kesejukan lah. hahaha.

awal pagi tu, kami ada gotong royong. sekali lagi, masa gotong royong tu aku belum mandi lagi. dan sekali lagi dorang panggil aku payau. hahahaha. inda terasa pun. bergurau. biasalah tu kan. hahahah.

habis ja semua tu. baru aku mandi. lepas tu, jalan sampai hujung kampung. ok, yang ini aktiviti sendri. bukan bawah baksis. hahahah.

lepas tu, aku masuk lah dewan. ada aktiviti sikit. aku pun terus join lah.

rehat kejap. lepas tu, kami ada 'bengkel keibu bapaan' . di sini kami eruji sikit. masa tu, kami tiada bekalan elektrik. tambahan pula, orang kampung sikit saja yang attend benda tu. jadi, kami punjoin lah benda tu. enjoy jugak lah.

petang tu, kami ada 'bengkel pertanian' dan LDK daripada KPS. masa ni, aku ikit LDK.
kami disuruh membina model rumah. ok, yang ini aku tiada ambil gambar. menyesal jugak lah. baru terasa sesalan tu sekarang. hahahaha. then, model rumah kami dapat nombor dua.

model tu bagus tau. boleh jual lagi. hahahaha.

malam tu, malam kebudayaan. aku ada buat persembahan untuk malam tu. first dikir barat. tapi bila dengar balik, macam nasyid lah pulaak. hahahaha. lepas tu, aku tukar seluar, aku ada menari sikit. ala-ala choral speaking pun ada. combine la kiranya. ohsem okey kitoranggggg. hahahaha.
malam tu ada macam-macam lagi lah. ada nyanyian dari UPM dan orang kampung. ada tarian dari kami dan pelajar Sebauh. ada apa agi aa?? banyak laah.

sampai rumah, kami berlima  duduk lah semeja di dapur tu. bincaang apa yang mau dihadiahkan untuk keluarga angkat. tapi, plan gagal sebab tiada solusi dan kegawatan ekonomi masa tu.
kami plan la malam tu mau cuci pinggan mangkuk di singki dan isi air dalam baldi. tapi, kami tunggu sampai jam 2, air tu belum naik pun. mula tu, rancak bercerita. satu demi satu tewas. cerita pun makin layu. apa lagi, tidur saja lah.

mlam kebudayaan. MC kami, Sally dan Mun

penonton

dikir barat. spot me

waani dan fahmi nyanyi. estiza main gitar.

Nabil Jun dan Ujang. nyanyi lagu XPDC - Semangat Yang Hilang.
fevret aku tuuu

masa siang


bengekel keibu bapaan

bengkel pertanian

sukaneka

sukaneka

aku inda tau mana gambar yang lain. aku terbuang kali. nanti lah aku minta balik. sedih nii. baru mau kasi tengok gambar bengong-bengong aku.

ter'reverse' bah gambar aku nii. tapi layan ja lah aaa.


hari ketiga
ok. yang ini memang hari last. 
bangun awal pagi tu, kami ada akiviti sikit. aku ikut LDK. cari kasut sendiri, mata tertutup. lepas tu, jalan berhalangan lah kiranya, dengan mata tertutup lagi.

ok. petang tu penutupan. tamat.

nangis jugak lah aku masa tinggalkan kampung tu. ya lah. penuh kasih sayang di sana tu. one more thing, aku ada banyak adik, tapi tiada abang. then, bila aku ada abang, aku rasa hidup aku bahagia. 

hari last di awal pagi

penutupan. kami adik beradik bersama mak dan adik mak punya anak angkat.
besar kan kami??

bah, hashtag laah

kami adik beradik UPM dan Shasha.
dia sekarang di IKM Bintulu

kami serumah :)

sama lah dengan yang tadi. hehe

ok. berakhirlah sudah entry kali ni. quite celaru here.

well. tanks a lot sebauh. memang lah, memori tu selalu terpahat dalam memori kami.
for adik beradik, thanks. aku rasa bahagia sangat. biasalah, aku ada adik ja. selalu mimpi untuk ada abang atau kakak. when dapat peluang begini, rasa bahagia pulak rasa dia dapat abang. even bukan permenent dan bukan lah sedarah daging. but still aku bersyukur kenal orang yang macam korang. 
adik-adik SMK Sebauh, usaha rajin-rajin. no matter what result SPM nanti, ingat, benda tu bukan penentu kehidupan kita. yang penting, azam dalam hidup. itu yang paling perlu.

sekian. adios fellas.

ya allah, jadikan lah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. matikanlah aku dalam keadaan yang engkau paling reda. amiin.


notahati-siiparasit


Sunday, 29 March 2015

Ilmu, Pokok, Buah ?

ok. assalamualikum.

aku bukan lah ustazah yang boleh mengupas permasalahan ummat yang serius. tapi, saya suka berkongsi pendapat.
saya bukanlah insan yang mempunyai banyak ilmu. tapi saya gemar mencari dan menyebarkan.
saya ni memang seseorang yang banyak cakap. sebab tu lah saya buat blog. saya jadikan blog salah satu medan untuk saya berceloteh, berbising, bergila, becerita, berkongsi dan bermacam kata kerja yang diikuti pelbagai imbuhan.

baiklah. saya ni kalau bercerita memang banyak side story. dan begitulah jugak bila saya menulis entry.
mohon bersabar.


ilmu tanpa amal, ibarat pohon tidak berbuah
ok. phrase, quotes, frasa, mutiara kata, falsafah INI, sering kita dengar. ok, kalau inda pun, versi bahasa arab. mau versi bahasa arab? tapi saya taip rumi lah ya. heheheh

al-ilmu bila al-amalin, kassyajarah billathamarin.

ok. bagi sesetengah orang, benda ni sangat normal dan cliche. ya lah, semua orang tahu.
tapi, adakah semua faham?

kalau kita faham, mengapa masih berlaku kerosakan? kerosakan ni, maksudnya amatlah meluas. kita boleh fikir.

kenapa?

sebab kita kurang faham. NO. untuk lebih faham ayat saya tu, kita kurang simpan dalam hati ayat tu.
ayat tu kita sekadar tahu, lepas tu termotivasi sekejap, lepas tu ayat tu lesap. nanti pandai datang balik.

ya, kita kurang simpan. kita kurang pegang ayat ni. tahulah, hati manusia ni berbolak balik. even saya sendiri pun berbolak balik. kejap itu kejap ini. kejap mau makan itu, kejap mau makan yang ini. otak dan usus aku pun kurang faham dengan keadaan aku ni.

jadi, dalam kes ni, kita kena sentiasa pegang, faham dan semat ayat ni dalam diri. dengan cara tu, kita dapatlah beramal dengan ilmu kita.

ya lah, kebanyakan orang kita ni, tahu, berilmu, tinggi ilmu tu. namun, tiada amal. bila orang buat silap, dia nombor satu yang menegur. tapi, dia sendiri tidak berpijak di alam nyata. tidak beramal dengan ilmu. bukankah itu sia-sia namanya? buka minda kita untuk berfikir dan berhenti menuding jari. sama-sama cermin kekurangan diri.

ok, kalau ada lah yang cakap, kalau jadi pokok yang tidak berbuah pun ok jugak. cantik jugak. macam bonsai ka. comel kan? 
ya, memang cantik, cantik sekadar di mata. tapi tidak lama.
yang mahu disampaikan ayat tu, kalau kita jadi pokok yang berbuah, bukankah kita mampu memberi manusia sejagat ni makanan? naah. di situ point dia. dia mahu kita ni jadi insan yang berguna. bukan sahaja cantik dipandang, bahkan dapat menyumbang sesuatu kepada masyarakat, agama dan bangsa. 

kalau lah ada yang cakap, pokok yang tidak berbuah, ada yang rendang. berbakti jugak tuu. boleh santai-santai di bawah teduhan.
syukur alhamdulillah dia berbakti. jadi, korang mau kami buat apa? ubah ayat tu? tambah, -ibarat pohon yang sudah pun tidak rendang tiada berbuah lagi. hahahaha. chill, gurau semata.
ok, bagi persoalan yang ini, kita boleh fikir sebenarnya. ya, memang kita dapat berteduh. tapi, mau dibandingkan dengan pokok yang berbuah, yang mana lagi banyak pengorbanannya? pokok yang berbuah, sudahlah ada orang berteduh, ada budak memanjat, dijolok dan diambil buahnya, naah. besar pengorbanan dia.
jangan ada yang cakap, mana ada orang panjat dan berteduh di bawah pokok durian. ok yang kes ni, memang tiada siapa pun mau bunuh diri stay bawah pokok durian. ada jugak nanti yang terkena durian yang jatuh. kita kena faham, ayat ni asal dari falsafah arab. jadi, masa dia buat ni, mestilah berdasarkan apa yang ada di depan mata dia kan?

kalau korang mau buat falsafah sendiri, silalah. ia pasti membantu ramai orang. mesti ramai yang terispirasi. saya bukan perli atau marah, saya menggalakkan. supaya makin ramai masyarakat kita yang berwawasan.

apa yang saya tulis ni, bukanlah untuk memarahi sesiapa. ini cuma satu penulisan yang bagi saya wajar untuk dilakukan. salah satu cara pendidikan. hohohohoho.

semua ayat tu, originally from me. persoalan tu semua, itu persoalan yang sering ada di kepala aku masa aku keci dulu.
persoalan yang aku belum pernah tanya sesiapa pun. aku cuma tanya diri aku sendiri. dan itu adalah jawapan dari aku jugak. moga penulisan kali ini bermanfaat buat semua.

maaf andai ada typo atau yang yang celaru. saya pening sikit. tapi entah lah, teringin betul mau post entry ni.

biar saya bukan femes pun, sampai entry ni dibaca oleh ramai orang, kalau ada yang terbaca, dan terinspirasi, walaupun seorang. itu pun sudah memadai. perkongsian saya, sedikit demi sedikit tersebar.

yang paling penting, kalau ada anak kecil yang bertanyakan kita tentang ayat yang spisis ni, kita dapat lah jawab sikit. cukup sekadar mengisi minda anak kecil yang masih suci dan perasaan ingin tahu dorang yang tinggi tu.


p/s : mau letak gambar, tapi macam tiada tau gambar yang sesuai. hahahah.

ya allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adaah hari kematianku. matikanlah aku dalam keadaan yang engkau redai ya allah. amiin.

notahati-siiparasit



To The Star

assalamualaikum dan hai.
lama aku inda post entry kan?

ok. sekarang aku cuti semester. so sem depan aku akan balik pada 12 Jun. ceh, macam la ada orang mau tau. hahahaha.

by the way, sem depan aku akan masuk sem 3. so then, kami akan ada junior. ceewah. ayat tai gila. hahaha.

kenapa aku buat ayat pendek-pendek ni?
aku pun inda tau kenapa.

aku kan, ada isi IPG. then aku dapat untuk ujian, UKCG. aku memang teruja ni. namun, dalam masa yang sama, tetiba lah pula aku rasa dilema.

cita-cita aku memang dari dulu mau jadi cikgu. tapi sudah tersumbat untuk jadi doktor haiwan. walaupun belum sahih lagi lah untuk jadi doktor haiwan kan? dan sekarang, jiwa aku berbelah bahagi. kalau ikut, aku sem depan sudah masuk sem 3. tapi, belum tu lagi arah aku ke mana. kalau aku ambil IPG ni, memang cita-cita aku. tapi aku takut mau pasang impian dan harapan yang tinggi menggunung. cikgu! depan mata oohhh. hahah.

so, untuk UKCG ni, aku akan try. tengok lah macam mana kau nanti teah. ujian fizikal tu yang aku takut sikit. ya lah, aku ni sudah gemuk, makan terlebih. ahahah.

well, good luck kepada sesiapa yang akan ambil ujian. hope all the best.

dapat atau tidak, nanti aku fikir. okeh! jumpa di entry nanti.


ok fellas, action is the foundational key of all success. 



notahati-siiparasit