Monday, 30 March 2015

Sebauh ; Bakti Siswa UPMKB

assalamualaikum dan hola ;)

naah. si teah cuti, apa lagi, memang update blog lah dia nii. hahaha. line lajuuuu. padahal lusa aku mau UKCG sudah nii. training macam belum cukup. haishh. doa saja lah aku pass. amiin.

ok. aku mau becerita pasal aktiviti kokum kami. baksis - Bakti siswa QKK**** (lupa kod sebenarnya)

kami buat aktiviti ni di Kg Pandan Sebauh, Bintulu, Sarawak. baksis kami ditaja oleh KPS (Kementerian Pembangunan Sarawak) dan bergabung dengan pelajar tingkatan 4 dan 5 SMK Sebauh.

sebenarnya kan, aku mau buat entry ikut hari. so, memang teramatlah sangat teliti jalan ceritanya. namun, bila aku start menulis ni, aku malas lah pulak. tapi kan, mungkin panjang entry ni. mungkin lah. hehehe. rasanya aku inda tulis semuanya dengan terperinci. brief gitu ja. tiada lah cukup dengan semua aktiviti baksis ni. maybe aku tulis benda yang aku mau cerita ja. hahahaha. kejam nyaaaaaaa.

ok. dijadikan cerita, baksis kami ni berjalan selama 3 hari 2 malam. tarikh? 6-8 Mac.


hari pertama
DKHP sem2 jalan lambat. sebab petang tu kami ada lab bio. bedah tikus dan cacing. kami inda dapat pelepasan. terpaksalah datang lambat. dorang yang lain jalan awal pagi.

ok, kami gerak dalam jam 4 jugaklah dari UPM. perjalanan dalam satu jam jugaklah.
sampai sana ja, pembahagian keluarga angkat sudah selesai.

ok, semua blur. inda tau keluarga angkat siapa, di mana, macam mana mau pegi sana. hahahaha.

masa tu orang memang pening sudah ni. ya lah. dorang bekerja dari pagi. petang tu mau urus kami lagi? memang boleh gila lah. hahaha.
kami kena bagi kertas, cek nama sendiri, siapa keluarga angkat, rumah pun terpaksa cari sendiri. part ni ja, ada yang panas lah sudah. ya lah, kami mana lah tau pasal kampung ni. haiiyeer.
tapi, masalah boleh settle kan? aku pun tanya lah satu kakak di kampung tu, minta guide kami ke rumah kami masing-masing.

nama aku di bawah nama Pn Mastura Binti Padan.

sampai ja aku di rumah tu, rupanya, kami ada 12 orang. 5 pelajar UPM, 7 peajar SMK Sebauh. ramai kan kami~ hahahaha. well, dalam 12 orang tu, 3 orang ja perempuan. dalam 5 orang pelajar UPM tu, aku ja sorang budak perempuan. macam mana aku inda ketawa. in the same time, takut.
tapi, dorang tu baik. aku pecaya dorang. sentiasa percaya dorang :)

malam tu aku mandi lambat. dalam jam 12 jugak lah. sebab tiada ai. aku pegi aktiviti malam tu, tanpa mandi. hahahah. budak serumah pun balik-balik cakap aku ni kambing lah, payau lah. whatever.

habis ja aktiviti malam tu, aku mandi. then isi air dalam baldi. terus cuci pinggan mangkuk di sinki. ya lah, tolong lah keluarga angkat. jadi orang yang berguna sikit. dalam jam 1 lebih baru aku tidur. tu pun ada satu baldi lagi aku belum isi. sebab aku mengantuk. ceewah. awal tidur kunun.




ok. this is my favourite.

semua yang di atas tu, gambar untuk hari pertama di Sebauh


hari kedua
bangun awal pagi tu, dorang memang pegi mandi lah. ada yang kesejukan gila, ada yang macam biasa ja. hahaha. macam-macam karenah. belum lagi yang mandi sungai pagi-pagi tu. budak kampung tu memang biasa lah. yang inda biasa, memang kesejukan lah. hahaha.

awal pagi tu, kami ada gotong royong. sekali lagi, masa gotong royong tu aku belum mandi lagi. dan sekali lagi dorang panggil aku payau. hahahaha. inda terasa pun. bergurau. biasalah tu kan. hahahah.

habis ja semua tu. baru aku mandi. lepas tu, jalan sampai hujung kampung. ok, yang ini aktiviti sendri. bukan bawah baksis. hahahah.

lepas tu, aku masuk lah dewan. ada aktiviti sikit. aku pun terus join lah.

rehat kejap. lepas tu, kami ada 'bengkel keibu bapaan' . di sini kami eruji sikit. masa tu, kami tiada bekalan elektrik. tambahan pula, orang kampung sikit saja yang attend benda tu. jadi, kami punjoin lah benda tu. enjoy jugak lah.

petang tu, kami ada 'bengkel pertanian' dan LDK daripada KPS. masa ni, aku ikit LDK.
kami disuruh membina model rumah. ok, yang ini aku tiada ambil gambar. menyesal jugak lah. baru terasa sesalan tu sekarang. hahahaha. then, model rumah kami dapat nombor dua.

model tu bagus tau. boleh jual lagi. hahahaha.

malam tu, malam kebudayaan. aku ada buat persembahan untuk malam tu. first dikir barat. tapi bila dengar balik, macam nasyid lah pulaak. hahahaha. lepas tu, aku tukar seluar, aku ada menari sikit. ala-ala choral speaking pun ada. combine la kiranya. ohsem okey kitoranggggg. hahahaha.
malam tu ada macam-macam lagi lah. ada nyanyian dari UPM dan orang kampung. ada tarian dari kami dan pelajar Sebauh. ada apa agi aa?? banyak laah.

sampai rumah, kami berlima  duduk lah semeja di dapur tu. bincaang apa yang mau dihadiahkan untuk keluarga angkat. tapi, plan gagal sebab tiada solusi dan kegawatan ekonomi masa tu.
kami plan la malam tu mau cuci pinggan mangkuk di singki dan isi air dalam baldi. tapi, kami tunggu sampai jam 2, air tu belum naik pun. mula tu, rancak bercerita. satu demi satu tewas. cerita pun makin layu. apa lagi, tidur saja lah.

mlam kebudayaan. MC kami, Sally dan Mun

penonton

dikir barat. spot me

waani dan fahmi nyanyi. estiza main gitar.

Nabil Jun dan Ujang. nyanyi lagu XPDC - Semangat Yang Hilang.
fevret aku tuuu

masa siang


bengekel keibu bapaan

bengkel pertanian

sukaneka

sukaneka

aku inda tau mana gambar yang lain. aku terbuang kali. nanti lah aku minta balik. sedih nii. baru mau kasi tengok gambar bengong-bengong aku.

ter'reverse' bah gambar aku nii. tapi layan ja lah aaa.


hari ketiga
ok. yang ini memang hari last. 
bangun awal pagi tu, kami ada akiviti sikit. aku ikut LDK. cari kasut sendiri, mata tertutup. lepas tu, jalan berhalangan lah kiranya, dengan mata tertutup lagi.

ok. petang tu penutupan. tamat.

nangis jugak lah aku masa tinggalkan kampung tu. ya lah. penuh kasih sayang di sana tu. one more thing, aku ada banyak adik, tapi tiada abang. then, bila aku ada abang, aku rasa hidup aku bahagia. 

hari last di awal pagi

penutupan. kami adik beradik bersama mak dan adik mak punya anak angkat.
besar kan kami??

bah, hashtag laah

kami adik beradik UPM dan Shasha.
dia sekarang di IKM Bintulu

kami serumah :)

sama lah dengan yang tadi. hehe

ok. berakhirlah sudah entry kali ni. quite celaru here.

well. tanks a lot sebauh. memang lah, memori tu selalu terpahat dalam memori kami.
for adik beradik, thanks. aku rasa bahagia sangat. biasalah, aku ada adik ja. selalu mimpi untuk ada abang atau kakak. when dapat peluang begini, rasa bahagia pulak rasa dia dapat abang. even bukan permenent dan bukan lah sedarah daging. but still aku bersyukur kenal orang yang macam korang. 
adik-adik SMK Sebauh, usaha rajin-rajin. no matter what result SPM nanti, ingat, benda tu bukan penentu kehidupan kita. yang penting, azam dalam hidup. itu yang paling perlu.

sekian. adios fellas.

ya allah, jadikan lah hari yang terbaik dalam hidupku adalah hari kematianku. matikanlah aku dalam keadaan yang engkau paling reda. amiin.


notahati-siiparasit


Sunday, 29 March 2015

Ilmu, Pokok, Buah ?

ok. assalamualikum.

aku bukan lah ustazah yang boleh mengupas permasalahan ummat yang serius. tapi, saya suka berkongsi pendapat.
saya bukanlah insan yang mempunyai banyak ilmu. tapi saya gemar mencari dan menyebarkan.
saya ni memang seseorang yang banyak cakap. sebab tu lah saya buat blog. saya jadikan blog salah satu medan untuk saya berceloteh, berbising, bergila, becerita, berkongsi dan bermacam kata kerja yang diikuti pelbagai imbuhan.

baiklah. saya ni kalau bercerita memang banyak side story. dan begitulah jugak bila saya menulis entry.
mohon bersabar.


ilmu tanpa amal, ibarat pohon tidak berbuah
ok. phrase, quotes, frasa, mutiara kata, falsafah INI, sering kita dengar. ok, kalau inda pun, versi bahasa arab. mau versi bahasa arab? tapi saya taip rumi lah ya. heheheh

al-ilmu bila al-amalin, kassyajarah billathamarin.

ok. bagi sesetengah orang, benda ni sangat normal dan cliche. ya lah, semua orang tahu.
tapi, adakah semua faham?

kalau kita faham, mengapa masih berlaku kerosakan? kerosakan ni, maksudnya amatlah meluas. kita boleh fikir.

kenapa?

sebab kita kurang faham. NO. untuk lebih faham ayat saya tu, kita kurang simpan dalam hati ayat tu.
ayat tu kita sekadar tahu, lepas tu termotivasi sekejap, lepas tu ayat tu lesap. nanti pandai datang balik.

ya, kita kurang simpan. kita kurang pegang ayat ni. tahulah, hati manusia ni berbolak balik. even saya sendiri pun berbolak balik. kejap itu kejap ini. kejap mau makan itu, kejap mau makan yang ini. otak dan usus aku pun kurang faham dengan keadaan aku ni.

jadi, dalam kes ni, kita kena sentiasa pegang, faham dan semat ayat ni dalam diri. dengan cara tu, kita dapatlah beramal dengan ilmu kita.

ya lah, kebanyakan orang kita ni, tahu, berilmu, tinggi ilmu tu. namun, tiada amal. bila orang buat silap, dia nombor satu yang menegur. tapi, dia sendiri tidak berpijak di alam nyata. tidak beramal dengan ilmu. bukankah itu sia-sia namanya? buka minda kita untuk berfikir dan berhenti menuding jari. sama-sama cermin kekurangan diri.

ok, kalau ada lah yang cakap, kalau jadi pokok yang tidak berbuah pun ok jugak. cantik jugak. macam bonsai ka. comel kan? 
ya, memang cantik, cantik sekadar di mata. tapi tidak lama.
yang mahu disampaikan ayat tu, kalau kita jadi pokok yang berbuah, bukankah kita mampu memberi manusia sejagat ni makanan? naah. di situ point dia. dia mahu kita ni jadi insan yang berguna. bukan sahaja cantik dipandang, bahkan dapat menyumbang sesuatu kepada masyarakat, agama dan bangsa. 

kalau lah ada yang cakap, pokok yang tidak berbuah, ada yang rendang. berbakti jugak tuu. boleh santai-santai di bawah teduhan.
syukur alhamdulillah dia berbakti. jadi, korang mau kami buat apa? ubah ayat tu? tambah, -ibarat pohon yang sudah pun tidak rendang tiada berbuah lagi. hahahaha. chill, gurau semata.
ok, bagi persoalan yang ini, kita boleh fikir sebenarnya. ya, memang kita dapat berteduh. tapi, mau dibandingkan dengan pokok yang berbuah, yang mana lagi banyak pengorbanannya? pokok yang berbuah, sudahlah ada orang berteduh, ada budak memanjat, dijolok dan diambil buahnya, naah. besar pengorbanan dia.
jangan ada yang cakap, mana ada orang panjat dan berteduh di bawah pokok durian. ok yang kes ni, memang tiada siapa pun mau bunuh diri stay bawah pokok durian. ada jugak nanti yang terkena durian yang jatuh. kita kena faham, ayat ni asal dari falsafah arab. jadi, masa dia buat ni, mestilah berdasarkan apa yang ada di depan mata dia kan?

kalau korang mau buat falsafah sendiri, silalah. ia pasti membantu ramai orang. mesti ramai yang terispirasi. saya bukan perli atau marah, saya menggalakkan. supaya makin ramai masyarakat kita yang berwawasan.

apa yang saya tulis ni, bukanlah untuk memarahi sesiapa. ini cuma satu penulisan yang bagi saya wajar untuk dilakukan. salah satu cara pendidikan. hohohohoho.

semua ayat tu, originally from me. persoalan tu semua, itu persoalan yang sering ada di kepala aku masa aku keci dulu.
persoalan yang aku belum pernah tanya sesiapa pun. aku cuma tanya diri aku sendiri. dan itu adalah jawapan dari aku jugak. moga penulisan kali ini bermanfaat buat semua.

maaf andai ada typo atau yang yang celaru. saya pening sikit. tapi entah lah, teringin betul mau post entry ni.

biar saya bukan femes pun, sampai entry ni dibaca oleh ramai orang, kalau ada yang terbaca, dan terinspirasi, walaupun seorang. itu pun sudah memadai. perkongsian saya, sedikit demi sedikit tersebar.

yang paling penting, kalau ada anak kecil yang bertanyakan kita tentang ayat yang spisis ni, kita dapat lah jawab sikit. cukup sekadar mengisi minda anak kecil yang masih suci dan perasaan ingin tahu dorang yang tinggi tu.


p/s : mau letak gambar, tapi macam tiada tau gambar yang sesuai. hahahah.

ya allah, jadikanlah hari yang terbaik dalam hidupku adaah hari kematianku. matikanlah aku dalam keadaan yang engkau redai ya allah. amiin.

notahati-siiparasit



To The Star

assalamualaikum dan hai.
lama aku inda post entry kan?

ok. sekarang aku cuti semester. so sem depan aku akan balik pada 12 Jun. ceh, macam la ada orang mau tau. hahahaha.

by the way, sem depan aku akan masuk sem 3. so then, kami akan ada junior. ceewah. ayat tai gila. hahaha.

kenapa aku buat ayat pendek-pendek ni?
aku pun inda tau kenapa.

aku kan, ada isi IPG. then aku dapat untuk ujian, UKCG. aku memang teruja ni. namun, dalam masa yang sama, tetiba lah pula aku rasa dilema.

cita-cita aku memang dari dulu mau jadi cikgu. tapi sudah tersumbat untuk jadi doktor haiwan. walaupun belum sahih lagi lah untuk jadi doktor haiwan kan? dan sekarang, jiwa aku berbelah bahagi. kalau ikut, aku sem depan sudah masuk sem 3. tapi, belum tu lagi arah aku ke mana. kalau aku ambil IPG ni, memang cita-cita aku. tapi aku takut mau pasang impian dan harapan yang tinggi menggunung. cikgu! depan mata oohhh. hahah.

so, untuk UKCG ni, aku akan try. tengok lah macam mana kau nanti teah. ujian fizikal tu yang aku takut sikit. ya lah, aku ni sudah gemuk, makan terlebih. ahahah.

well, good luck kepada sesiapa yang akan ambil ujian. hope all the best.

dapat atau tidak, nanti aku fikir. okeh! jumpa di entry nanti.


ok fellas, action is the foundational key of all success. 



notahati-siiparasit